fallback

Предпазливо начало на сесията в САЩ

Акциите на добивните и енергийните компании продължават да са най-губещи

18:08 | 17.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Първата за тази седмица сесия на Wall Street започна с колебливи движения в двете посоки на основните индекси, след като еврото отбеляза четиригодишно дъно срещу долара, а активността в производствения сектор в щата Ню Йорк се сви повече от очакваното през май.

Dow Jones IA, който обхваща 30-те най-големи и често търгувани борсови компании, се понижава с 0,5% до 10 566,27 пункта час и половина след началото на сесията.

Широкият S&P 500 междувременно губи 0,5% до 1 130,25 пункта, а на борсата Nasdaq Nasdaq Composite отстъпва с 0,2% до 2 342,60 пункта. Акциите на добивните и енергийните компании се наредиха сред най-губещите в ранната търговия.

Притесненията за дълга от 11 млрд. долара, който Гърция трябва да посрещне в сряда, понижиха еврото до четиригодишно дъно срещу долара по-рано днес, след което единната валута се отърси от част от загубите.

Корпоративните новини от днес показаха, че американската автомобилна компания General Motors отчита печалба от 865 млн. долара за първото тримесечие и очаква да излезе на плюс за цялата година, което ще е първа годишна печалба от 2004 г.

От икономическите данни преди началото на сесията стана ясно, че индексът на бизнес активността във фабричния сектор на щата Ню Йорк се е понижил повече от очакваното до 19,1 пункта през май спрямо 31,9 пункта за април.

Той е водещ индикатор за икономическото здраве, защото производителите реагират бързо на пазарните условия и промените в техните нагласи може да са ранен сигнал за бъдещата икономическа активност.

Последните икономически данни за САЩ от днес показаха, че международното търсене на дългосрочни американски ценни книжа се е увеличило до рекорди нива през март. Най-засилен е бил интересът от страна на инвеститорите от Китай и Великобритания към американските държавни облигации.

През март чуждите инвеститори са закупили американски акции и облигации на нетна стойност от 140,5 млрд. долара, което се оказа два пъти повече от очакваното и най-високата стойност в исторически план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:05 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още