fallback

САЩ готвят нов пакет военна помощ за Украйна за 750 млн. долара

Все още се обсъждат какви точно оръжия ще бъдат изпратени, посочват източници, пожелали анонимност

10:34 | 13.04.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Администрацията на американския президент Джо Байдън подготвя пакет от военна помощ за Украйна на стойност приблизително 750 млн. долара, съобщават хора, запознати с въпроса пред Bloomberg.

Оръжията и оборудването се очаква да бъдат изпратени в рамките на специално президентско решение, което позволява на Байдън да прехвърля оборудване от американските запаси без одобрението на Конгреса в случай на извънредна ситуация.

Все още се обсъждат какви точно оръжия ще бъдат изпратени, допълват източниците, пожелали анонимност.

Решението е факт, след като Байдън определи като „геноцид“ случващото се в Украйна. „Нарекох го геноцид, защото става все по-ясно, че Путин просто се опитва да заличи идеята, че са украинци", каза Байдън по време на посещение в американския щат Айова.

Откакто Байдън е на поста, САЩ са предоставили военна помощ за над 2,4 млрд. долара на Украйна. От нея над 1,7 млрд. долара са изпратени след началото на инвазията на 24 февруари.

Украйна многократно е искала от САЩ и европейските държави да увеличат доставките на оръжия, подготвяйки се за нова офанзива на руските сили в източните части на страната, след като те бяха принудени да се изтеглят от района на Киев.

Но досега Вашингтон отхвърляше исканията на президента Володимир Зеленски за доставка на изтребители, тъй като това би създало пряк конфликт САЩ-Русия и ще увеличи риска от световна война.

По-рано във вторник руският президент Владимир Путин заяви, че мирните преговори с Киев се намират в „задънена улица“ и обеща да продължи руската инвазия. На съвместна пресконференция с беларуския си колега Александър Лукашенко Путин каза още, че близо седемседмичната офанзива се развива „по план“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:49 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още