fallback

Притесненията от агресивна политика на Фед пак тласкат надолу щатските индекси*

Dow Jones се разделя с 300 пункта в началото на сесията в сряда

18:45 | 06.04.22 г.

Снимка: Michael Nagle, Bloomberg 

Водещите щатски индекси започват сесията със спад за втори пореден ден в сряда, а доходността по облигациите достигна нови висоти, тъй като инвеститорите залагат, че Федералният резерв ще затегне агресивно политиката, за да се бори с инфлацията, а това на свой ред ще забави икономиката, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбелязва спад от 300,73 пункта до ниво от 34 349,61 пункта. Широкият измерител S&P 500 е надолу с 1,29% до равнище от 4466,36 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite се понижава с 2,31% до 13 874,81 пункта.

Инвеститорите са в очакване на протоколите от последното заседание на Фед, които трябва да бъдат публикувани по-късно в сряда. Те може да повлияят на очакванията на пазара и да дадат яснота за плановете на Фед да намали притежаваните активи. На заседанието си миналия месец централната банка повиши лихвите и обяви още шест увеличения до края на тази година.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа достига 2,626%, а по-рано през деня надхвърли 2,65%, отбелязвайки тригодишен връх. Доходността по 30-годишните облигации също нараства до ниво от 2,66%.

Председателят на Федералния резерв във Филаделфия Патрик Харкър заяви, че е “силно притеснен“ от ускоряването на инфлацията. Той каза това по-малко от ден след като управителят на Федералния резерв Лаел Брейнард заяви подкрепата си за повишаването на лихвите и допълни, че до „бързо“ намаляване на притежаваните активи от централната банка може да се пристъпи още през май. Коментарът на Брейнард тласна индексите надолу в предишната сесия.

Технологичните акции отбелязват спад и в сряда след загубите във вторник, тъй като инвеститорите се готвят за по-високите лихви, които се очаква да забавят икономиката. Apple, Microsoft, Amazon и Tesla допринесоха за спадовете в сектора във вторник.

В същото време цената на акциите на Twitter намалява с 3% след ралито тази седмица, породено от новината, че Илон Мъск е купил голям дял в компанията. Книжата на Nvidia и Marvell Technology продължават да поевтиняват, като отписват 3% от стойността си в сряда.

В момент, когато Федералният резерв повишава лихвите, инвеститорите започват да търсят акции със стабилни печалби и избягват тези, които предлагат бъдещ растеж.

Секторите на комуналните услуги, здравеопазването и потребителските стоки продължават да растат в сряда, като книжата на Amgen, Merck и Johnson & Johnson поскъпват с около 2%. Цената на акциите на гиганти в потребителските стоки като Walmart и Procter & Gamble също се повишава леко, както и тази на телекомуникационния гигант Verizon.

Инвеститорите продължават да наблюдават ситуацията в Украйна, като ЕС и САЩ се готвят да наложат нови санкции на Русия след появата на данни за предполагаеми военни престъпления, извършени от армията на страната. Санкциите ще включват и забрана на вноса на руски въглища.

Петролните фючърси компенсират спадовете по-рано през деня, тъй като заплахата от нови санкции засилва притесненията за предлагането за сметка на страховете от по-слабо търсене след увеличаването на запасите от суров петрол на САЩ и удължаването на блокадата в Шанхай.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 1,07 долара до 107,71 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI прибавят 1,21 долара към стойността си до 103,17 долара за барел.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, нараства с 0,03% до 99,5 пункта. Еврото прибавя 0,07% до 1,091 долара, а паундът е нагоре с 0,12% до 1,308 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпват с 0,11% до 123,74 йени за долар.

Американските фючърси върху златото поскъпват с 0,3% до 1932,40 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:50 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:59 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още