fallback

Индексите на Wall Street се понижават, докато пазарът оценява риска от рецесия*

Инвеститорите очакват протоколите от последното заседание на Фед и продължават да следят войната в Украйна

17:56 | 05.04.22 г.

Водещите борсови индекси на Wall Street започват редовната търговска сесия във вторник на червена територия, докато инвеститорите продължават да оценяват възможността от рецесия и да следят войната в Украйна, която поддържа ценовото равнище на суровия петрол на над 100 долара за барел, пише CNBC.

Бенчмаркът Dow Jones Industrial Average намалява с 0,21%, или 73,78 пункта, до 34 848,1 пункта.

Широкият измерител S&P 500 изтрива 0,58% от стойността си, или 26,68 пункта, до 4555,96 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се понижава с 1,43%, или 208,22 пункта, до равнище от 14 324,34 пункта.

Обърната крива на доходността - феномен, при който краткосрочните облигации имат по-висока доходност от дългосрочните - предизвика опасения от рецесия. Във вторник Deutsche Bank стана първата голяма банка на Wall Street, която прогнозира предстояща рецесия за САЩ, предизвикана от инфлацията и агресивното затягане на паричната политика на Федералния резерв на САЩ.

"Очакванията са американската икономика да понесе голям удар от допълнителното затягане на политиката на Фед в края на следващата година и в началото на 2024 г.", написаха икономисти на банката в бележка към клиенти.

Във вторник спредът между доходността по 2-годишните щатски облигации и по 10-годишните ДКЦ промени отново движението си, след като миналата седмица кривата по доходността се обърна - движение, което исторически предшества рецесия.

Акциите, които биха се представили добре в забяваща се икономика, поскъпват във вторник. Ценните книжа на Johnson & Johnson и Pfizer поскъпват с по над 1%, докато тези на Procter & Gamble и Walmart добавят съответно по 1,54% и 1,15% към стойността си.

Цената на акциите на круизните компании Carnival, Norwegian Cruise Line и Royal Caribbean се увеличава със съответно 6,05%, 2,98% и 2,04%.

Ценните книжа на Twitter продължават да поскъпват, след като в понеделник добавиха 27% към стойността си - във вторник цената им нараства с близо 5% след новините, че Илон Мъск е закупил 9% от технологичния гигант.

Инвеститорите са в очакване на протоколите от заседанието на Фед, които предстои да бъдат публикувани в сряда. Пазарът продължава да следи и войната в Украйна.

Източници на Bloomberg твърдят, че Европейската комисия (ЕК) ще предложи на представителите на ЕС забрана на вноса на въглища от Русия. Това ще бъде отговорът на общността за военните престъпления, извършени от руската армия в Украйна.

"Пазарът е устойчив на фона на войната, продължаващия ценови натиск и несигурността за световните икономически перспективи", заяви ръководителят по инвестиционни проучвания в Nationwide Марк Хакет. Според него в момента пазарът се движи от манталитета за закупуване на акции, когато са поевтинели.

Суровият петрол продължава да поскъпва - европейският бенчмарк Брент поскъпва с под 1% до 108,2 долара за барел, докато цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,45% до 103,75 долара за барел.

Данните във вторник показват, че търговският дефицит на САЩ се е равнявал на 89,2 млрд. долара през втория месец на годината, задържайки се близко до рекордното си равнище от януари.

*Към 17:22 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:35 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още