fallback

Предупрежденията за инфлацията изпратиха американските борси на червено

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл каза, че инфлацията в САЩ е твърде висока

22:35 | 21.03.22 г. 2
Автор - снимка
Създател

Американските индекси имаха волатилна сесия в понеделник, която завършиха на червено. Те достигнаха най-ниските си нива за деня, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл предупреди за ускоряващата се инфлация и обеща строги мерки, свързани с нея, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри 201,94 пункта, или 0,6%, до 34 552,99 пункта. По-рано Dow спадна с повече от 400 пункта по време на най-лошия си момент за деня. Широкият индекс S&P 500 се понижи леко до 4461,18 пункта, като по време на сесията имаше момент, в който нарасна с 0,4%. Технологичният Nasdaq Composite потъна с 0,4% до 13 838,46 пункта. Миналата седмица беше най-добрата за трите индекса от ноември 2020 г.

Пауъл заяви, че „инфлацията е твърде висока“ и обеща да предприеме „необходимите стъпки“, за да постави цените под контрол. Той отбеляза, че повишаването на лихвените проценти може да надхвърли традиционните движения с четвърт процентен пункт, като се стигне до по-агресивни увеличения, ако е необходимо. Коментарите той направи по-малко от седмица, след като Фед повиши лихвите за първи път от 2018 г. насам.

Днес цената на акциите на Boeing спадна с 3,6%, след като пътнически самолет Boeing 737 на China Eastern Airlines се разби в Китай, натежавайки на Dow.

Повишаването на лихвените проценти изглежда засяга технологичните акции, тъй като доходността по 10-годишните държавни ценни книжа нарасна с повече от 0,15 процентни пункта до над 2,3%. Цената на книжата на Meta спадна с около 2%, а понижение, макар и слабо, имаше и при Microsoft.

Акциите на енергийните компании днес се радваха на рали, свързано с покачването на цените на петрола. Сред най-добре представилите се в S&P 500 днес се оказаха Occidental Petroleum и Marathon Oil, които записаха по над 8% ръст.

Пазарните участници следят и войната между Русия и Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че ако преговорите за мир с руския лидер Владимир Путин не постигнат успех, това ще означава започването на „трета световна война“.

Украински и руски представители се срещнаха няколко пъти за мирни преговори, но не успяха да постигнат особен напредък. Украйна пък отхвърли ултиматума да предаде град Мариупол на руските войски.

Инвеститорите също така следят нарастването на броя на случаите на Covid-19 в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:40 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още