fallback

Водещите щатски индекси нараснаха за трета поредна сесия след решението на Фед

Поскъпването на акциите на енергийните компании спомогна за отбелязаните ръстове на Wall Street

22:49 | 17.03.22 г.

Водещите борсови индекси на Wall Street отбелязаха повишения за трета поредна сесия в четвъртък, докато инвеститорите продължиха да следят събитията в Украйна и осмисляха решението на Федералният резерв на САЩ, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нарасна с 417,66 пункта, или 1,23%, до 34 480,76 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се увеличи с 1,23% до 4411,67 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite добави 1,3% към стойността си, достигайки 13 614,78 пункта.

Щатски

Движенията са предшествани от двудневен възход на борсата. Индексът S&P 500 нарасна с над 3% през последните две търговски сесии, докато бенчмаркът Dow записа последователни повишения от над 500 пункта. Индексът на сините чипове е напът да отбележи първата си седмица на зелено шест такива насам.

"Намираме се на ден трети за възможни ръстове и много инвеститори започват да мислят, че може би има и по-спокойни води", каза главният инвестиционен директор в Sanctuary Wealth Джеф Килбург.

Повишенията бяха отбелязани, дори след като Кремъл отрече новините за постигнат напредък по преговорите между Русия и Украйна. Според Bloomberg News представител на Кремъл посочи, че тези новини са "грешни". В сряда Financial Times публикува информация, че двете страни са постигнали "значителен напредък" по постигането на мирен план и по изтеглянето на Русия от Украйна.

Световните пазари преминаха през големи колебания през последните седмици. Според главния изпълнителен директор и главен финансов директор в Defiance ETFs Силвия Яблонски волатилността ще продължи да е висока за поне още месец-два, въпреки че инвеститорите вече привикват на пазара.

Увеличението на цената на акциите на енергийните компании спомогна за отбелязаните ръстове, докато американският суров петрол West Texas Intermediate поскъпна с над 8% до 103,3 долара за барел, връщайки се до нива над 100 долара за барел.

Акциите на Devon Energy и на Diamondback поскъпнаха със съответно 9,6% и 6,5%.

American Express поведе ръстовете в индекса Dow с повишение от над 3,5%.

Акциите на софтуерните компании и на тези в сферата на здравеопазването също поскъпнаха. Цената на ценните книжа на Cardinal Health се увеличи с над 6,3%, което превърна компанията в една от най-добрепредставящите се в индекса S&P 500. Ценните книжа на Eli Lilly и на Intuit поскъпнаха с над 3 на сто.

Повишенията в четвъртък бяха записани ден, след като Федералният резерв на САЩ отговори на очакванията и увеличи лихвите за пръв път от 2018 г. насам. Централната банка заяви, че през тази година ще има още шест лихвени повишения, което внесе успокоение на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:46 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още