fallback

Индексите на Wall Street се стабилизират във вторник*

Опасенията сред инвеститорите от рецесия поради поскъпването на енергията и войната в Украйна нарастват

17:56 | 08.03.22 г.

Широкият американски борсов индекс S&P 500 е стабилен във вторник, след като в понеделник отбеляза най-лошия си ден от октомври 2020 г., тъй като инвеститорите останаха "на нокти" поради опасения около поскъпващия петрол и войната в Украйна, пише CNBC.

Барометърът намалява с 0,34%, или 14,08 пункта, до ниво от 4187,01 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite навлиза още повече на територията на мечи пазар, отбелязвайки спад от 0,34%, или 44,23 пункта, до 12 786,73 пункта.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average също е на червена територия с понижение от 0,28%, или 90,65 пункта, до 32 726,73 пункта.

Поскъпващите петрол, бензин, природен газ и ценни метали, като никела и паладия, подклаждат опасенията относно забавяне на световния икономически растеж. В комбинация с ускоряващата се инфлация, инвеститорите може да са изправени пред период на избягване на рискове.

По-рано през деня лондонската борса за метали (LME) преустанови търговията на своя пазар на никел, след като безпрецедентен ръст на цените затрудни брокерите да покриват нерентабилни къси позиции.

"Конфликтът между Украйна и Русия, поскъпващите суровини, инфлационните опасения и много несигурните перспективи за Фед предизвикаха бързо засилване на опасенията от рецесия и доведоха до резки разпродажби на капиталовите пазари“, написа в своя бележка главният инвеститицонен стратег в Wolfe Research Крис Сенйек.

Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпва с 9,17 долара до ниво от 128,57 долара за барел, докато световният бенчмарк Брент отново надмина границата от 130 долара, поскъпвайки с 8,77 долара до ниво от 131,81 долара за барел. В понеделник европейският сорт достигна най-високото си ценово равнище от юли 2008 г. насам.

Акциите на петролните компании също поскъпват, като тези на Chevron и Exxon отбелязват ръст от съответно 5,10% и 3,64%.

Освен тях компаниите за соларна или друг тип чиста енергия също отчитат поскъпване на книжата си. Ценните книжа на Enphase Energy и SunPower добавят съответно 9,17% и 12,24% към капитализацията си.

Цената на златото, традиционно считано за актив, който съхранява стойността и към който инвеститорите се обръщат в периоди на висока несигурност, се увеличава с 57 долара до 2053 долара за тройунция.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа, смятани за едни от най-стабилните активи, нарасна с 10 базисни пункта до 1,85 на сто.

В понеделник водещите щатски индекси отново се озоваха на червена територия след четири поредни седмици на спадове.

Данните във вторник показаха, че търговският дефицит на САЩ е нараснал с 9,4% през януари на месечна база, достигайки рекордно високо равнище от 89,7 млрд. долара

Инвеститорите продължават да следят развитието на събитията в Украйна. Очакванията са САЩ да съобщи въвеждането на ембарго върху руския внос на енергия във вторник.

*Към 17:22 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:46 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още