fallback

Борсите в САЩ не могат да избягат от червената вълна

Dow Jones се раздели с близо 800 пункта

23:22 | 07.03.22 г. 2

Американските индекси отново се озоваха на червено след четири поредни седмици на спадове. Това се случва тъй като инвеститорите са притеснени, че високите цени на енергията, свързани с конфликта между Русия и Украйна, ще забавят икономиката и същевременно ще ускорят инфлацията, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average загуби 797,42 пункта, повлечен надолу от 8-процентния спад на American Express. Той завърши деня на ниво от 32 817,38 пункта. Широкият индекс S&P 500 се сви с 3% до 4201,08 пункта, поемайки все по-надолу към корекция. Индексът е с повече от 12% под рекордното си равнище при приключване на търговията. Технологичният Nasdaq Composite се раздели с 3,6% до 12 83,96 пункта и вече е с повече от 20% под историческия си връх.

Докато войната в Украйна продължава, инвеститорите следят потенциалните икономически последици от прекъсванията в глобалните доставки на енергия.

„Подготовката за по-бавен растеж и по-устойчива инфлация предизвиква страховете и действията на инвеститорите“, коментира Джим Полсен, главен инвестиционен стратег в Leuthold Group.

Цените на американския петрол достигнаха най-високото си ниво от 2008 г. насам, предвид продължаващата война между Русия и Украйна.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) достигна 130 долара за барел в някакъв момент, преди да поеме надолу. Американският лек суров петрол записа около 3,5% ръст на цената до около 119 долара за барел. Световният бенчмарк Брент се изкачи до 139,13 долара за барел – най-високото му ниво от юли 2008 г., но след това слезе до около 123 долара.

Акциите на енергийните компании записаха ръстове заедно с цените на петрола. Цената на книжата на Baker Hughes нарасна с 4,7%, Chevron прибави 2,1%, а Exxon Mobil се радва на борсов ръст от 3,6%.

Междувременно банковите акции се оказаха сред най-зле представилите се в понеделник. Стойността на книжата на Citigroup се понижи с 1,8%, а тази на U.S. Bancorp – с 3,9%, докато инвеститорите стават все по-притеснени за забавянето на икономическия растеж.

McDonald’s, Starbucks и Nike също записаха борсови спадове днес заради опасенията, че цената на газа ще засегне разходите на потребителите.

Цената на акциите на Bed, Bath & Beyond скочи с 34,2%, след като председателят на GameStop Райън Коен разкри, че притежава близо 10% дял в търговеца на дребно чрез своята инвестиционна компания RC Ventures.

В неделя държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че Съединените щати и техните съюзници обмислят да забранят вноса на руски петрол и газ в отговор на атаките, които страната извършва над Украйна.

Миналата седмица Dow и S&P 500 се понижиха с около 1,3%. Dow записа четвъртата си поредна седмица на червено. Nasdaq Composite се сви с близо 2,8%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:19 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още