fallback

САЩ ще експулсират 12 руски дипломати от руската мисия в ООН

Вашингтон ги обвинява в шпионска дейност

07:58 | 01.03.22 г.
Автор - снимка
Редактор

САЩ ще експулсират 12 руски дипломати от руската мисия в ООН в Ню Йорк, предава Ройтерс.

„САЩ уведомиха ООН и Постоянното представителство на Русия към ООН, че сме в процес на отстраняване от руската мисия на дванадесет офицери от разузнаването, които са злоупотребили с привилегиите си да пребивават в САЩ, като участват в шпионска дейност. несъвместима с нашата национална сигурност", казва говорителят на мисията Оливия Далтън.

Тя допълва, че действията се разработват от няколко месеца.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя коментира пред репортери, че дипломатите са били помолени да напуснат до 7 март. По думите му Русия ще отговори на тази мярка, "защото това е дипломатическа практика".

Небензя повдигна въпроса в началото на заседанието на Съвета за сигурност на ООН относно хуманитарната ситуация в Украйна. Според него мярката на САЩ е враждебна и е в нарушение на ангажимента на страната като домакин на централата на ООН в Ню Йорк.

Заместник-посланикът на САЩ в ООН Ричард Милс посочва, че дипломатите, които са били помолени да напуснат САЩ, са били ангажирани с дейности, които „не са в съответствие с техните отговорности и задължения като дипломати“.

САЩ, ЕС и техните съюзници наложиха широки икономически санкции на Москва заради атаката срещу Украйна и се заеха да засилят хуманитарната и военна помощ за страната.

Междувременно 193-членното Общо събрание на ООН започна заседание по кризата в Украйна. Тази седмица то ще гласува резолюция, подобна на тази на 15-членния Съвет за сигурност.

Нито една страна няма право на вето в Общото събрание и западните дипломати очакват резолюцията, която се нуждае от подкрепа от две трети, да бъде приета.

Проекторезолюцията вече има най-малко 80 съавтори, казват дипломати. Повече от 100 държави трябва да говорят преди гласуването.

Вчера на границата между Украйна и Беларус се състояха преговори между украинска и руска делегации, но те не постигнаха пробив. В разговор с президента на Франция Еманюел Макрон президентът на Русия Владимир Путин е поставил 3 условия за прекратяване на войната – признаване на руски суверенитет в Крим, демилитаризация и денацификация на Украйна и пълен неутралитет на Украйна.

Всичко за войната в Украйна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още