IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Криптото скоро може да стане заплаха за глобалната финансова стабилност

Доклад на FSB разглежда опасността в четири аспекта - законност, ливъридж, ликвидност и изтичане

09:07 | 19.02.22 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Но сега FSB смята, че рисковете от заразяване или изтичане се увеличават. Една от причините е, че издаването на така наречените стейбълкойни – крипто токени, гарантирани с реални активи като долари – нарасна от 5,7 милиарда долара в края на 2019 г. до 155,6 милиарда долара през януари.

Друга причина е, че масовите инвеститори и институциите сега включват криптото в по-широки портфейлни стратегии. Това означава, че всеки бъдещ срив в цените на криптовалутите може да се отрази на други класове активи, ако инвеститорите трябва да ликвидират портфейли.

Другите две тревоги за FSB, несъответствията в ливъриджа и ликвидността, биха могли допълнително да влошат подобни сътресения. Второто представлява проблем, тъй като кибер субектите, издаващи стейбълкойни, може да нямат достатъчно ликвидни активи, за да удовлетворят исканията на инвеститорите за изкупуване, отбелязва FSB. Това създава риск от изтегляне на средства, от вида, който често сме виждали в банковия свят.

Междувременно проблемът с ливъриджа предизвиква безпокойство поради практическите доказателства, че дългът все повече се използва за усилване на крипто залозите. Да цитирам само един пример: FTX Trading, крипто компания, наскоро листна биткойн продукти на австрийската борса с 20-кратен ливъридж. И докато доказателства също сочат, че ливъриджът наскоро е намалял в съответствие с цената на биткойна, този проблем има тенденция да предизвиква „реакция на Павлов“ от регулаторите днес, като се има предвид ролята, която скритият ливъридж изигра в краха през 2008 г.

Разбира се, крипто ентусиастите биха възразили, че безпокойството относно криптото изглежда малко иронично, като се имат предвид всички други проблеми с ливъриджа, които FSB понякога омаловажава. Ето едно основание: много основни класове финансови активи са изпълнени с ливъридж и с потенциални несъответствия в ликвидността, поради годините на прекомерно разхлабена парична политика. Срив в цените на държавните ценни книжа би бил по-дестабилизиращ от такъв при биткойн.

Обаче, независимо дали одобрявате притесненията на FSB или не, ключовият момент, който инвеститорите трябва да разберат, е следният: регулаторният контрол нараства - бързо. Всъщност Г-20 вероятно ще откликне на призивите на FSB за нови изисквания за разкриване на данни и други видове пруденциален контрол.

И макар че може да отнеме време, за да се приложат тези предложени реформи (а глобалното прилагане неизбежно ще бъде неравномерно), тези мними криптомилионери трябва да се подготвят за нов свят. С други думи, през 2022 г. ще слушаме много повече за крипто данъчното планиране; не всяка „благотворителна организация“ е чисто благотворителна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 3
Геро от Германия
преди 2 години
Нормално е да излизат все повече такива статии и ,, статистики". Криптовалутите са спасение срещу абсурдната инфлация създена именно от така наречената традиционна банкова система. И когато същите тези хора били загрижени за нормалните хора и техните пари се смея с глас. Все повече хора разширяват портфолиото си с малко крипто. В крайна сметка изисква два клика на телефона, не се разправяш с досадни лелки на гишета по банки и глупости. Такива статии и дежурният хейт под тях са сигурен сигнал - Buy.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Шиткойните никога няма да станат законно разплащателно средство защо никоя нормална държава няма да разреши неконтролирана, анонимна и неуправляема валута. Това е все едно да се простреляш сам в крака. Но май им гласят балтията и относно ползването им за престъпна дейност по целия свят. Очаквано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
cyclop
преди 2 години
"...престъпници са държали 11 милиарда долара в криптовалути от известни незаконни източници през 2021 г. - четирикратно увеличение спрямо 2020 г." - ... А колко поскъпнаха криптовалутите през тоя период, че не помня? Да не излезе, че "престъпниците" са държали същото количество, само оценката е различна :D ...А колко е увеличението при, примерно, самотните майки или работещите в градския транспорт за същия период? Да не се окаже, че има шесткратно увеличение при тях? Обожавам подобни "статистики".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още