fallback

Индексите на Wall Street са без единна посока в очакване на данни за инфлацията*

Инвеститорите са изправени на нокти, докато зорко следят ходовете на Федералния резерв и как той ще се справи с нарастващия ценови натиск

17:58 | 08.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещите щатски индекси започват редовната търговска сесия във вторник без единна посока, докато инвеститорите са в очакване на данните за инфлацията в САЩ, които предстои да бъдат публикувани по-късно тази седмица, съобщи CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбелязва ръст от 0,25%, или 87,3 пункта, до 35 178,43 пункта.

Широкият барометър S&P 500 изтрива 0,27% от стойността си, или 12,13 пункта, до 4471,74 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отстъпва с 0,42%, или 58,4 пункта, до 13 957,27 пункта.

Сред двигателите на пазара във вторник са данните от финансовите отчети на компаниите. Акциите на Harley-Davidson поскъпват с 12,60%, след като компанията отчете изненадваща печалба през четвъртото тримесечие на 2021 г.

Ценните книжа на Pfizer изтриват 5,85% от капитализацията си, след като резултатите на компанията разочароваха инвеститорите.

Вече около 300 компании в S&P 500 са публикували отчетите си, като 77% от тях са надминали прогнозите за приходите, а 75% - за печалбата, според FactSet.

Въпреки това силните резултати не са достатъчни, за да измъкнат пазара от януарския спад.

Акциите на Peloton поскъпват с 13,20%. Причина за това е изявление на компанията, че ще съкрати 2800 работни места в рамките на програма за преструктуриране. Тя предвижда главният изпълнителен директор Джон Фоли да освободи позицията си и да стане изпълнителен председател. Компанията за фитнес уреди ще публикува финансовия си отчет във вторник след края на търговската сесия. Акциите на Snap поевтиняват с 5,76%.

Инвеститорите на Wall Street са изправени на нокти, докато зорко следят ходовете на Федералния резерв и как той ще се справи с нарастващия ценови натиск. В понеделник Bank of America обяви, че прогнозира седем лихвени повишения през тази година.

Доходността върху 10-годишните щатски облигации, смятани за един от най-стабилните финансови инструменти, достигна 1,96% - ниво, което последно е отчетено през ноември 2019 г.

Предстои в четвъртък да бъдат публикувани данните за потребителските цени в САЩ. В същия ден ще бъдат публикувани традиционно данните за заявленията за помощи при безработица. Очакванията са инфлацията да се е ускорила с 0,4% през януари, достигайки ниво от 7,2%, което би било най-високото от почти 40 години.

Данните във вторник показаха, че търговският дефицит на САЩ е достигнал рекордно равнище през миналата година, възстановявайки се от пандемичния спад от 2020 г. Дефицитът на страната е достигнал 859,1 млрд. щатски долара през 2021 г., което е най-високото отчетено ниво досега. Така показателят е отбелязал ръст в размер на 27% за година. За сравнение, през 2020 г. дефицитът е бил в размер на 676,7 млрд. долара.

"Бурното движение на пазара продължава, докато комбинацията от несигурността за политиката на Фед и икономическият преход продължават да са във фокуса“ на инвеститорите, написаха от Canaccord Genuity в своя бележка.

"Щатските индекси ще се борят [да изберат] посока, докато най-скорошните данни за инфлацията не насочат очакванията на пазара за това колко агресивен ще е Фед в затягането на пазар, който все още се смята за надценен“, каза Едуар Мойа от Oanda.

*Към 17:36 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:24 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още