fallback

Водещите индекси на Wall Street бележат плахи ръстове*

Данните за пазара на труда изненадаха инвеститорите, които все още осмислят финансовите отчети на технологичните компании и най-вече на Meta

17:53 | 04.02.22 г.

Водещите индекси на Wall Street отбелязват леки ръстове в петък след публикуването на данните за пазара на труда в САЩ, които доведоха до ръст на доходността на облигациите, пише CNBC. Това потвърди очакванията на инвеститорите, че Федералният резерв ще продължи с плановете си да повиши лихвите още през март.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбелязва ръст от 0,05%, или 17,02 пункта, до 35 128,18 пункта. Широкият барометър S&P 500 напредва с 0,47%, или 20,86 пункта, до 4498,3 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite добавя 1,2%, или 167,09 пункта към стойността си, до 14 045,91 пункта.

Доходността на 10-годишните щатски облигации достигна едногодишен връх от над 1,9% след публикуването на данните за пазара на труда в САЩ. Докладът на министерството на труда показа, че новооткритите работни места извън селскостопанския сектор в страната са нараснали с 467 хил. броя през януари, докато безработицата е достигнала 4%. Прогнозите на Dow Jones бяха за повишение от 150 хил. работни места и безработица на ниво от 3,9 на сто.

Доходността на държавните ценни книжа се увеличи от нивата от 1,51% в края на 2021 г., след като Фед сигнализира за затягане на паричната политика в опит да се справи с рекордната инфлация. Това се отрази на акциите, най-вече на технологичните акции с по-висока стойност. Широкият измерител S&P 500 отбелязва спад от 6% през тази година.

Акциите поскъпват въпреки смесените резултати от финансовите отчети на технологичните гиганти.

Ценните книжа на Amazon отбелязват ръст от 11,59%, тези на Snap поскъпват с 52,92%, а на Pinterest – с 9,26%.

Финансовият отчет на Ford Motor разочарова инвеститорите. Това доведе до спад в цената на акциите на компанията в размер на 9,58%.

В четвъртък Meta Platforms – компанията майка на Facebook – представи слаб финансов отчет с разочароващи резултати. Броят на ежедневно активните потребители в мрежата е намалял с около един милион души до около 1,929 милиарда в сравнение с предходното тримесечие. През предходното тримесечие броят им бе нараснал с около 25 милиона.

Нетната печалба на компанията през четвъртото тримесечие на 2021 г. е достигнала 3,67 долара на акция спрямо прогнозите на анализаторите за 3,84 долара.

След тези данни "всички просто се предадоха и разпродадоха [акциите на] целия сектор. Това очевидно бяха погрешните ходове“, каза Рич Грийнфийлд от Lightshed Partners. "Това, което ще бъде наистина интересно, е как инвеститорите ще започнат да гледат индивидуално на тези компании спрямо... целия сектор“, допълни експертът.

В четвъртък борсовите индекси на Wall Street приключиха сесията с понижения, отразявайки ценовия крах в книжата на технологичния гигант Meta.

„Резкият спад на пазарната капитализация на Facebook и последващото понижение в индекса S&P500... е ярко напомняне за силната концентрация на технологични акции с голям дял на пазара в измерителя – и за уязвимостта, която една таква концентрация носи“, написа Крис Хюси от Goldman Sachs в своя бележка.

*Данните са актуални към 17:18 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:20 | 06.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още