fallback

Мрачното настроение на Wall Street продължава и в първия ден на февруари*

Водещите индекси са на червена територия след отбелязването на най-лошия месец от избухването на пандемията

18:04 | 01.02.22 г.

Водещите борсови индекси на Wall Street намаляват във вторник след отбелязването на най-лошия месец от избухването на пандемията насам, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отстъпва с 0,08%, или 26,42 пункта, до 35 105,44 пункта.

Широкият барометър S&P 500 намалява с 0,26%, или 11,83 пункта, до 4503,72 пункта

Технологичният показател Nasdaq Composite отбелязва спад от 0,67%, или 89,29 пункта, до 14 150,6 пункта.

Движенията на пазара във вторник са предшествани от двудневно рали въпреки което индексите S&P и Nasdaq отчетоха януари като най-лошия си месец си от началото на пандемията. Инвеститорите си отдъхват в очакване на данни, които предстои да бъдат публикувани по-късно през деня.

Акциите на AT&T поевтиняват с почти 5%. Американският мобилен оператор ще намали приблизително наполовина изплащането на дивиденти и ще продаде подразделението си WarnerMedia чрез отделяне, което ще даде на акционерите по 0,24 акции за всяка притежавана от тях акция на AT&T. Компанията избира по-опростен метод за осъществяване на планираната си сделка с Discovery Inc. Акциите на Discovery изтриват 2,94% от капитализацията си.

Акциите на UPS поскъпват с 12,34% след публикуването на отчета на компанията. Ценните книжа на FedEx добавят 3,50% към стойността си въпреки прекъсването на някои услуги заради разпространението на коронавируса.

Акциите на Tesla поевтиняват с 2,46%. Причината за това е, че производителят на електроавтомобили обяви, че ще изтегли около 53 хил. от колите си от пазара в САЩ заради проблеми със софтуера.

Водещите индекси на Wall Street изпратиха януари със силни ръстове в понеделник, но отчетоха най-лошия си месец от началото на пандемията на фона на очакванията за повишаване на лихвите от Федералния резерв.

Волатилната търговия през януари се случи на фона на сигналите на Фед за затягане на паричната политика. Това включва и няколко лихвени повишения през годината с цел овладяване на инфлацията, която достигна рекордни равнища, и свиване на баланса.

Инвеститорите разпродадоха акциите на технологични компании, които са чувствителни към повишението на лихвите.

Волатилността достигна най-високото си ниво, докато инвеститорите разшифроваха посланието на Федералния резерв. В даден момент измерителят S&P 500 премина на територията на корекция. Скорошният ръст на индекса го избута до 6,3% под най-високото му ниво. Технологичният показател Nasdaq все още се намира на територията на корекция и е с 12% под най-високото си ниво, достигнато някога.

"Смятаме, че започне ли комисията по отворените пазари [в банката] да повишава лихвите и даде ли повече детайли за свиването на баланса на Фед, финансовите пазари ще свикнат със затягането на паричната политика, стига да не носи риск от рецесия“, каза президентът на Yardeni Research Ед Йардени.

Много от стратезите на Wall Street напомнят на инвеститорите, че корекцията е нормална в бичи пазари. Считано от 1950 г. широкият барометър S&P 500 е преминал през 33 корекции от 10 или повече процента. Медианният период на корекцията е бил около пет месеца, според Goldman Sachs.

"Най-скорошният спад е нормална пазарна корекция, която не е сигнал за рецесия или за края на този бичи пазар“, каза глобалният капиталов стратег в  Wells Fargo Крис Хейвърленд. "Продължаваме да смятаме, че икономическият растеж и корпоративната печалба ще са стабилни тази година и че Фед няма да е твърде агресивен при затягането на паричната политика“, допълни експертът.

Инвеститорите са в очакване на финансовите отчети на Alphabet, General Motors, Starbucks, AMD и PayPal.

Към момента 172 компании от индекса S&P 500 вече са публикували данните си и 78,5% са надминали очакванията, според Refinitiv.

"Все още очакваме стабилни, но и по-умерени ръстове за пазарите тази година, заедно с по-нормални спадове, особено при смяната на паричната политика“, написа в своя бележка главният пазарен стратег в Truist Кийт Лърнър.

*Към 17:14 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:08 | 08.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още