fallback

Байдън изпраща американски войски в Източна Европа

Не е ясно в кои държави ще бъдат разположени военните

16:02 | 29.01.22 г. 10
Автор - снимка
Създател

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че ще изпрати американски войски с Източна Европа, тъй като заплахата от руска инвазия в Украйна продължава да тежи върху Съединените щати и техните съюзници, пише Bloomberg.

Пред репортери държавният глава коментира, че „не много“ войници ще бъдат ангажирани „в кратък срок“.

Той не посочва кои са страните, в които биха могли да бъдат разположени военните, нито дава повече подробности по въпроса.

Миналата седмица Съединените щати започнаха да доставят боеприпаси и други военни доставки за Украйна и поставиха 8500 войници в САЩ в повишена готовност за евентуално изпращане до държавите на НАТО в Източна Европа. Президентът изключи преместването на въоръжени сили на САЩ или НАТО в самата Украйна.

По-рано тази седмица говорителят на Пентагона Джон Кърби каза, че войските ще бъдат изтеглени от 82-ра въздушнодесантна дивизия във Форт Браг, Северна Калифорния, 18-и въздушнодесантни корпуси във Форт Браг и Форт Кембъл, Кентъки, четвърта пехота във Форт Карсън, Колорадо, и други.

„Всички тези части включват медицинска помощ, авиационна поддръжка, логистична поддръжка и, разбира се, бойни формирования“, твърди Кърби. „Тези сили са в повишена готовност за разполагане. Те не са активирани“.

Той допълва, че Съединените щати ще ускорят доставката на отбранителни оръжия за Украйна, без да разкрива подробности.

Отделно Съединените щати и Европейският съюз се насочват към пакет от санкции срещу Русия, ако президентът Владимир Путин реши да нахлуе в Украйна, твърдят източници, запознати с въпроса, както показват и документи, разгледани от Bloomberg.

Мерките най-общо ще попадат в няколко категории, включително: ограничения върху рефинансирането на руски държавен дълг, финансови санкции и други.

Путин каза, че не планира нахлуване в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:10 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още