fallback

Администрацията на Байдън прекратява финансирането на проекти за изкопаеми горива в чужбина

Ангажиментите на правителството на САЩ трябва да отразяват целите, определени в изпълнителна заповед, издадена в началото на годината, според документи

11:02 | 11.12.21 г. 3

Администрацията на американския президент Джо Байдън е наредила на правителствените агенции на САЩ незабавно да спрат финансирането на нови проекти за изкопаеми горива с интензивност на въглерода в чужбина и да дадат приоритет на глобалното сътрудничество за внедряване на технология за чиста енергия, според дипломатически телеграми на САЩ, цитирани от Ройтерс.

В телеграмите, видени от Ройтерс, се казва, че ангажиментите на правителството на САЩ трябва да отразяват целите, определени в изпълнителна заповед, издадена в началото на годината. В нея се посочва, че трябва да се прекрати американската финансова подкрепа за въглища и въглеродно интензивни енергийни проекти в чужбина.

„Целта на политиката... е да гарантира, че огромното мнозинство от международните енергийни ангажименти на САЩ насърчават чиста енергия, усъвършенстват иновативните технологии, повишават конкурентоспособността на чистите технологии в САЩ и подкрепят преходите с нулеви нетни, освен в редки случаи, когато има убедителни национални ползи за сигурността“, казва се в един от документите.

Политиката определя като "въглеродно интензивни“ проекти, чийто интензитет на парникови газове е над праговата стойност на жизнения цикъл от 250 грама въглероден диоксид на киловатчас, свързани с въглища, газ или нефт.

Политиката забранява всяко финансиране от правителството на САЩ на проекти за въглища в чужбина, които не улавят или само частично улавят въглеродни емисии. Тя позволява на федералните агенции да се ангажират с производството на въглища само ако проектът демонстрира пълно улавяне на емисиите или е част от ускорено поетапно спиране.

Политиката формализира целите, поставени от администрацията в по-ранни изпълнителни заповеди и политически насоки и повторени на многостранни форуми, като срещата на Г-7 във Франция през август и срещата на върха на ООН за климата през есента.

На преговорите на ООН за климата в Шотландия администрацията на Байдън се ангажира с 40 държави и пет финансови институции да прекратят новото международно финансиране за ненамалена енергия от изкопаеми горива до края на 2022 г., с изключение на малко случаи.

„Администрацията издигна изменението на климата като основен принцип на своята външна политика“, коментира говорител на Държавния департамент в петък в отговор на искане за коментар относно телеграмите. Поетият в Шотландия ангажимент „ще преориентира десетки милиарди долари публични финанси и трилиони частни финанси към нисковъглеродни приоритети“, казва говорителят.

Екологичните групи заявяват, че политиката, за която те отдавна се застъпват, е стъпка в правилната посока, но създава вратички, които могат да подкопаят нейните цели. „Тази политика е пълна с изключения и вратички, които нямат яснота и биха могли да направят тези ограничения за финансирането на изкопаеми горива напълно безсмислени“, казва Кейт ДеАнджелис, експерт по финансиране на климата в Friends of the Earth.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:24 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още