fallback

Материал по-тънък от човешки косъм може да реши проблема с емисиите

Разработката на Osmoses използва въглерод и водород за своята тънка мембрана, която може да улови нежеланите молекули, използвайки с до 60% по-малко енергия

20:40 | 05.11.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Мембрана, по-тънка от човешки косъм, може да намали въглеродните емисии от индустрията, например при горенето на природен газ. Разработката е на стартъпа Osmoses, спечелил финансиране от Масачузетския технологичен институт, пише Bloomberg.

Днес фирмите използват енергийно интензивна техника, за да разделят емисиите си и да филтрират веществата, сред които и метанът, отделящ се при горенето на природния газ. За да получат нужната за процеса енергия (топлинна), компаниите разчитат на изкопаеми горива, които допълнително емитират вредни за атмосферата газове.

Проучване още от 2016 година показва, че филтрирането на молекули отговаря за около 15% от енергийното потребление и 16% от въглеродните емисии в световен мащаб. Филтрирането на метан е от съществено значение за около 13 хил. химически завода и газови централи в САЩ.

Разработката на Osmoses използва въглерод и водород за своята тънка мембрана, която може да улови нежеланите молекули, използвайки с до 60% по-малко енергия. В материала могат да бъдат направени канали с дебелина от 1/100 000 от човешкия косъм, чрез които да бъдат филтрирани емисиите и улавяне вредните газове, уточняват от Масачузетския технологичен институт (MIT).

По този начин може да се повиши устойчивостта на съществуващите съоръжения - например горящи биогаз или водород, разказва изпълнителният директор на компанията Франческо Мария Бенедети.

На сайта на компанията е отбелязано, че технологията им може да подпомогне улавянето на емисии и да намали разходите за съхранение на въглерод с 50%.

Ограничаването на въглеродните емисии е от ключово значение за борба с климатичните промени. Много държави по света обвиха, че ще работят за нулеви емисии до 2050 година. ЕС има и амбициозна междинна цел за намаляване на емисиите с поне 55% до 2030 година.

Преди ден Osmoses привлече финансиране в размер на 3 млн. долара, което е повече от първоначалните очаквания. Тези пари ще бъдат използвани за изработване на прототип на материала, който да бъде използван в реалното производство. Целта е до края на 2023 година мембраната да бъде инсталирана в промишлеността. 

Първоначално ще бъде използвана за газови мощности и очакванията са, че новият материал може да помогне за ограничаване на емисиите въглероден диоксид.

До този момент компанията притежава лабораторен прототип, който е тестван в различни съществуващи системи, при различни температури и метеорологични условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:55 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още