fallback

Опасенията около икономиката на САЩ оцветиха в червено щатските индекси

Цената на книжата на Coinbase се понижи с повече от 3 на сто, след като Комисията по ценни книжа и борси предупреди платформата относно новия ѝ продукт

23:13 | 08.09.21 г.

Щатските индекси отчетоха спадове, докато икономистите продължават да оценяват рисковете за икономическото възстановяване, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи за трети ден тази седмица с 0,20 на сто до 35 031,07 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете спад от 0,13% до 4514,10 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се смъкна с 0,57% до 15 286,64 пункта.

Във фокуса на инвеститорите попадна Бежовата книга на Федералния резерв, в която централната банка на САЩ посочва, че икономическият растеж се забавя до умерени темпове в началото на юли до края на август. Фед отбелязва, че опасенията, свързани с разпространението на делта варианта на COVID-19, са довели до помрачаване на перспективите за ресторантьорството и туризма, което натоварва по-широката икономика

Според Фед проблемите при доставките, включително ограничените запаси от автомобили и затягането на пазара на жилища, също допринасят за оттеглянето на икономиката от по-силните темпове на растеж по-рано тази година.

Мнозина инвеститори се готвят за волатилност този септември - един от традиционно най-слабите месеци в годината. Волатилността може да се завърне, особено като се има предвид, че S&P 500 е нагоре с 20% тази година без нито един спад от над 5%.

щатски

Трейдърите обърнаха внимание и на коментарите на икономиста Джоузеф Стиглиц, според когото Джо Байдън не трябва да номинира отново Джером Пауъл за председател на Фед. „Хората възхваляват много Пауъл, защото той подкрепя икономиката по време на пандемията… От една страна съм съгласен с това“, заяви Стиглиц, който сега е преподавател в Колумбийския университет, в интервю за Ройтерс. „От друга страна, това е необходимият минимум за позицията. Почти всеки ръководител би направил нещо подобно“, допълва икономистът във връзка с почти нулевите лихвени проценти и месечните покупки на облигации, които Пауъл поддържа от март 2020 г.

Акциите на Microsoft, Apple, Alphabet и Facebook поевтиняха съответно с 0,4%, 1,2 на сто, 0,5% и 1,9 на сто.

Цената на книжата на Coinbase се понижи с повече от 3 на сто, след като платформата за търговия с криптовалути разкри, че е получила предупреждение от Комисията по ценни книжа и борсите (SEC) за пускането на продукт, който може да позволи на потребителите да печелят лихва върху своите инвестиции в токени.

Акциите на Coupa Software поевтиняха с 2% въпреки по-добрите от очакваното финансови резултати.

На облигационните пазари доходността по 10- и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 1,338% и 1,955 на сто.

Доларовият индекс отчете ръст от 0,21% до 92,71 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се повиши с 1,37% до 72,67 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate поскъпнаха с 1,43% до 69,33 долара за барел.

Цената на златото се понижи с 0,3% до 1793,5 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:17 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още