fallback

Русия привика за консултации посланика си в САЩ

Москва обвинява Байдън, че е докарал отношенията с Вашингтон до „задънена улица“

13:02 | 18.03.21 г. 2

Русия е привикала посланика си в САЩ за консултации, като обвинява американския президент Джо Байдън и неговата администрация, че е докарал отношенията между Москва и Вашингтон до „задънена улица“ през първите му седмици на поста.

Този ход подчертава нарастващото напрежение между двете страни, след като Байдън предприе по-конфронтационен курс от своя предшественик Доналд Тръмп спрямо президента на Русия Владимир Путин.

Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, коментира, че Анатолий Антонов, посланик на Москва в САЩ, е бил призован за преговори за „предотвратяване на необратимо влошаване на отношенията“.

Решението е оповестено, след като американското разузнаване публикува некласифициран доклад, в който се стига до заключението, че Путин е разрешил „операции за влияние“, предназначени да подкрепят кандидатурата на Тръмп за преизбиране в президентската кампания през 2020 г. и да нанесат щети на Байдън.

Администрацията на Байдън разкритикува задържането на руския дисидент Алексей Навални и подкрепя протестиращите с искане за освобождаването му. В интервю за ABC Байдън каза, че Путин ще „плати висока цена“ за намесата си в изборите, както и отговори на въпрос, че вярва, че руският президент е „убиец“.

Говорител на Държавния департамент на САЩ коментира, че „е наясно с неотдавнашното решение на Москва да отзове посланика си в САЩ“. От институцията допълват, че Вашингтон се е ангажирал да отвори канали за комуникация с руското правителство.

Не се планира обаче Джон Съливан, посланик на САЩ в Русия, да бъде привикан в САЩ. „Работата, която той и останалите посветени американски дипломати в Русия вършат всеки ден, е жизненоважна за напредъка на американските интереси и нашите двустранни отношения“, казва говорителят.

САЩ обмислят налагането на допълнителни санкции срещу Русия в отговор на задържането на Навални, намесата в изборите и хакването на SolarWinds - широкообхватна кампания за кибершпионаж, насочена към американското правителство и американски компании. Очаква се мерките да бъдат обявени от Белия дом през следващите дни, според запознати източници на медията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:33 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още