fallback

Технологичните акции са сред губещите преди новините от Фед*

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се повиши до нов 13-месечен връх в началото на сесията

17:40 | 17.03.21 г.

Американските акции се търгуват с понижения в сряда, тъй като инвеститорите очакват резултата от двудневното заседание на Федералния резерв и коментарите на председателя на Фед Джером Пауъл по-късно през деня, съобщи CNBC.

Индексът S&P 500 се търгува с 0,4% по-ниско. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite губи 1,1%, тъй като технологичните акции отново бяха засегнати от нарастващата доходност на облигациите. Акциите на Apple, Alphabet, Facebook и Netflix се търгуват на червено. Tesla загуби повече от 2% от цената на книжата си. Dow Jones нараства с 34 пункта, около 0,1% към 17:20 часа българско време.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до нов 13-месечен връх в началото на търговията. Доходността нарасна с 5 базисни пункта над 1,67%, най-високата от началото на февруари 2020 г., като премина над скорошния си връх в петък от 1,642%. Доходността по 30-годишните облигации скочи до 2,428%, най-високото си ниво от ноември 2019 г. По-високите проценти подкопават стойността на бъдещите парични потоци, като особено силно засягат компаниите, ориентирани към растежа.

В сряда Фед ще публикува нови прогнози за икономичесата ситуация и нивото на лихвени проценти, които биха могли да покажат, че служителите на Фед очакват повишаване на лихвите до или дори преди 2023 г. Очаква се централната банка да признае по-силен растеж, което ще постави готовността на Фед да затегне политиката в светлината на прожекторите, особено предвид новите 1,9 трилиона долара федерални разходи за стимулиране на икономиката.

Инвеститорите ще следят внимателно коментарите на председателя на Фед Джером Пауъл, който вероятно ще доведе до движения на пазарите на акции и облигации, въпреки че е малко вероятно да говори в конкретика.

Акциите на Boeing поскъпват с 1,2%, докато Carnival и Norwegian Cruise Line се търгуват с над 1% ръст в цената. Акциите на McDonald’s повишиха цената си с 1%.

На петролния пазар сортът Брент поевтинява с 1,17% до 67,59 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол понижават цената си с 1,19% до 64 долара към 17:30 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:32 | 01.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още