fallback

Американските акции запазват стабилност с повишаване на оптимизма*

Книжата, които ще се възползват най-много от бързото икономическо възстановяване от пандемията, поведоха по ръстове

17:36 | 15.03.21 г.

Търговията с американски акции започна без големи движения в цените в понеделник, като Dow и S&P 500 се движеха близо до рекордно високите си стойности, тъй като оптимизмът относно ваксините срещу Covid-19 и икономическото отваряне продължи да осигурява широка подкрепа за пазара, съобщи CNBC.

Индексът Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,33%, S&P 500 изтрива 0,38% от стойността си, докато Nasdaq Composite се понижава с 0,15%. *

Акциите, които ще се възползват най-много от бързото икономическо възстановяване от пандемията, поведоха по ръстове. Книжата на American Airlines и United Airlines поскъпват съответно с 9% и 8%. Boeing и Gap добавиха 0,7% и 3% към цената си.

Като част от пакета за стимулиране от 1,9 трилиона долара, който официално стана закон миналата седмица, данъчната служба на САЩ започна да обработва  плащанията от 1400 долара за милиони американци, което се очаква да добави тласък към вече възстановяващата се икономика.

Доходността по 10-годишните американси държавни облигации е около 1,61% в понеделник, след като достигна най-високото си ниво от повече от година в петък. Скокът на доходността на облигациите предизвика притеснения за растежа през последните седмици. „Доходността на облигациите остава основният риск, пред който са изправени пазарите на акции“, каза Джим Полсън, главен инвестиционен стратег в Leuthold Group.

„Инвеститорите ще трябва да се справят с безпокойството от икономическото прегряване и затягането на Фед, което обхвана пазарите през последните седмици“, пише в коментар Дейвид Костин, главният стратег на Goldman за акции.  

Акциите поскъпнаха миналата седмица, като Dow се повиши с 4%, а S&P 500 прибави 2,6%. S&P 500 и Dow затвориха на рекордно високите стойности в петък. Nasdaq Composite се повиши с 3% миналата седмица въпреки разпродажбата в петък, стимулирана от нарастващите лихви.

Инвеститорите ще се подготвят за сряда, когато Федералният резерв ще вземе решение за лихвените проценти. Очаква се централната банка да обяви много по-добър растеж на икономиката. Инвеститорите също следят дали служителите на Фед ще променят перспективите си за лихвените проценти, които сега не включват повишаване на рзмера им до 2023 г.

Фючърсите вурху сорта Брент поевтиняват с 1,7% до 68,09 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол понижават цената си с 1,62% до 64,57 долара за барел.

*Информацията е актуална към 17:40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:28 | 31.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още