fallback

Могат ли хедж фондовете да създадат главоболие на Фед?

Още в началото на пандемията се забеляза продължаващата дисфункция на американския дългов пазар, посочва анализаторът Петър Петров

16:44 | 02.02.21 г.

Сегашната политиката на Федералния резерв (Фед) на САЩ е значително разхлабена и са налице ясни отражения в секторите, които са изключително чувствителни към лихвените проценти. Но сегашното забавяне на американската икономика е временно явление, тъй като се дължи главно на развитието на пандемията в САЩ. В момента, в който ваксинационната кампания се засили и метерологичните условия станат по-благоприятни за повишаване на потребителската активност, темповете на възстановяване също ще се ускорят. Това коментира Петър Петров, наблюдател на Федералния резерв и Европейската централна банка, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Данните показват, че инвестициите в САЩ също са се възстановили с по-добри от очакваните темпове и главно те са тези, които допринасят за 4-процентния ръст през четвъртото тримесечие на 2020 г.", посочи гостът.

По думите на Петров неслучайно в дългосрочната стратегия на Фед сред първите места е финансовата стабилност, тъй като дългите периоди на ниски лихвени проценти предразполагат пазарите да поемат по-високи нива на риск.

"Проблемът обаче отива в друга посока - Фед е съсредоточен главно в надзора на банковата система, която вече заема много по-малка роля в кредитно-посредническата дейност в САЩ в сравнение с небанковия сектор, който вече дори на глобално ниво съставлява над 50% от кредитния пазар", коментира той.

Във връзка с рекордните доходности по американските държавни облигации гостът коментира, че още в началните месеци на пандемията се е забелязала продължаващата дисфункция на американския дългов пазар.

"Банките бяха стабилни в този момент, посрещнаха всички изходящи позиции в отговор на регулациите след Голямата рецесия с по-висок капитал и концентрацията на ликвидни активи. Шокът, който се получи при държавните облигации, обаче, беше главно причинен от небанковите финансови институции, сред които хедж фондовете". "Тези, които най-вече причиниха ръста на доходността по американските облигации, използваха арбитражна стратегия", посочва Петър Петров.

"Хедж фондовете бяха инвестирали в много сериозни дълги позиции в американските облигации, докато в същото време имаха значителни къси позиции на фючърсния пазар със съотвения падеж. Тогава брокерите и първичните дилъри ограничиха търговията поради разширяване на балансите и не бяха способни регулаторно да поемат големи наличности. Спредът между фючърсите и кеша започна да се разширява, което от своя страна причини огромни загуби и фондовете започнаха бързо да намаляват експозициите си, превръщайки се от нетни купувачи на държавни облигации в нетни продавачи", коментира анализаторът. 

"Именно това доведе до тази експлозия в доходността, но тя беше краткотрайна, защото Фед се намеси чрез мощните си покупки на държавни ценни книжа", коментира събеседникът, допълвайки, че американският пазар на държавни ценни книжа е основоположен с безрискова премия и всички останали пазари с рискова премия са над него. "Когато дълговият пазар не функционира правилно, то нищо по веригата не функционира“. 

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:17 | 05.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още