fallback

Новият щам на коронавируса на Острова подложи на натиск и щатските индекси

S&P 500 и Nasdaq се озоваха на червена територия, а Dow Jones успя да запише лек ръст

23:56 | 21.12.20 г. 2

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Широкият измерител S&P 500 се понижи леко при волатилна търговия в понеделник в началото на празничната седмица, след като ентусиазмът от сделката за стимули на икономиката заради коронавируса беше помрачен от безпокойството от разпространението на нов щам на COVID във Великобритания, предава CNBC.

Широкият измерител се понижи с 0,4% до ниво от 3694,92 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite е надолу с 0,1% до 12 742,52 пункта. Широкият измерител Dow Jones Industrial Average заличи загубата на 400 пункта и записа малък ръст, след като Nike и банковите акции подкрепиха индекса на сините чипове. Индексът с 30 компании се повиши с 0,1% до ниво от 30 216,45 пункта.

Книжата на Nike поскъпнаха с близо 5% до рекорден връх благодарение на силния й отчет. Банковият сектор отбеляза ръст благодарение на скока на цената на акциите на JPMorgan и Goldman от съответно 3,8% и 6,1%, след като Федералният резерв съобщи, че ще позволи на индустрията да възобнови обратното изкупуване на акции през първото тримесечие на 2021 г.

Книжата на туристическите компании първоначално поевтиняха рязко след новината за новия щам на коронавируса във Великобритания, който предизвика нови строги блокади и ограничения на пътуванията в Европа. Но някои смятат, че притеснението от нови вариант на вируса може да е преувеличено.

Eli Lilly съобщи, че лекарството й срещу COVID на базата на антитела „трябва да запази пълна активност срещу новия щам“, установен във Великобритания.

Книжата на авиокомпаниите и на операторите на круизни линии завършиха сесията далеч над дъното си по време на сесията. Norwegian приключи деня със загуба от 1,6%, а цената на акциите на Royal Caribbean намаля с 0,7%. Книжата на American Airlines поевтиняха с 2,5%, след като загубиха над 5% от стойността си по-рано по време на сесията, а цената на акциите на United Airlines се понижи с 1,5%. Над 20 страни от Италия до Индия и Ел Салвадор забраниха полетите от Великобритания или влизането на пътуващи, които са били в страната.

Книжата на Tesla поевтиняха с над 6%, след като компанията влезе в S&P 500 като пета по големина компания в индекса. Цената на акциите на автомобилния производител намаля след съобщение, че Apple продължава с плана си да произвежда електромобили.

Волатилната търговия в понеделник се случва, след като конгресмените постигнаха споразумение за пакет от мерки за стимулиране на икономиката на стойност 900 млрд. долара, който ще предостави директни плащания и помощи при безработица на изпитващи затруднение американци.

Финансовият министър Стивън Манучин заяви пред CNBC, че средствата ще поемат по предназначението си още идната седмица. Конгресмените ще гласуват за облекченията и законопроекта за финансиране на федералното правителство в понеделник.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа намаля до ниво от съответно 0,936% и 1,674%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повиши леко с 0,08% до ниво от 90,08 пункта. Еврото поевтиня минимално до ниво от 1,224 долара, а паундът задържа равнището си от 1,346 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 0,02% до 103,32 йени за долар.

Цената на петрола намаля с над 2% в понеделник заради новия щам на коронавируса, който затвори голяма част от Великобритания и доведе до по-строги ограничения в Европа, предизвиквайки безпокойство за по-бавно възстановяване на търсенето на гориво.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняха с 1,85 долара до 50,41 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI с доставка за януари отписаха 1,36 долара до 47,74 долара за барел.

Американските фючърси върху златото се понижиха с 0,3% до 1882,80 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:33 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още