fallback

Джо Байдън се ваксинира на живо по телевизията

Избраният за президент на САЩ насърчи американците да последват примера му

23:26 | 21.12.20 г. 6

Снимка: EPA/БГНЕС

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън получи ваксина срещу COVID-19 на живо по телевизията в понеделник следобед американско време в демонстрация, която цели да насърчи американците също да се ваксинират, когато могат, предава CNBC.

„Няма от какво да се притеснявате. Очаквам с нетърпение втората ваксина“, каза Джонсън от болница в Делауър.

Бъдещата първа дама Джил Байдън получи доза от ваксината по-рано през деня. Избраната за вицепрезидент сенатор Камала Харис от Калифорния и съпругът й Дъг Емхолф ще бъдат ваксинирани идната седмица.

Ваксинирането на Байдън се случва в момент, когато здравните власти ваксинират американци в цялата страна с надеждата за бързо овладяване на вируса.

COVID-19, който уби над 300 хил. души в САЩ, замрази голяма част от икономиката на страната и промени традиционния процес, по който кандидатите водят предизборната си кампания за президентските избори.

Байдън полагаше по-големи усилия от опонента си, президента Доналд Тръмп, да предотвратява разпространението на вируса по време на предизборната си кампания, като до голяма степен избягваше големи събития и прекрати предизборните си дейности за закрито.

След като получи ваксината Байдън похвали администрацията на Тръмп за работата й. Бившият вицепрезидент насърчи също американците да отменят плановете си за пътуване от неосновна необходимост и да носят маска.

„Дължим на тези хора ужасно много, учените и хората, които създадоха това, служителите на първа линия, хората, които извършиха клиничната работа. Това е просто удивително“, заяви Байдън.

Той получи първата доза от ваксината на Pfizer, първата, която беше одобрена от американските регулатори. Втора ваксина на Moderna започна да се доставя в страната през уикенда. И двете изискват две дози през няколко седмици.

Здравните власти съобщиха, че целят да ваксинират 20 млн. души през оставащите седмици на 2020 г., но предупреждават, че може да са необходими месеци за ваксинирането на по-голямата част от населението.

Байдън, който беше сред първите американци, получили ваксина, призна дългата времева рамка. „Сега ваксините на Moderna също са на път, но ще отнеме време и междувременно, не искам да звуча назидателно, но се надявам хората да се вслушат във всички експерти“, допълни той.

През последните дни още няколко високопоставени американски представители бяха ваксинирани публично, включително председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и вицепрезидентът Майк Пенс.

Тръмп, който беше приет в болница с коронавирус през октомври, все още не е получил ваксина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:48 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още