fallback

Dow Jones отписа над 120 пункта заради липсата на сделка в Конгреса

Книжата на Tesla достигнаха исторически връх

23:55 | 18.12.20 г.

Снимка: Demetrius Freeman/Bloomberg

Основните щатски индекси завършиха със спад петъчната сесия, отстъпвайки от рекордните върхове във волатилна търговия, след като конгресмените не успяха да изгладят различията си по допълнителни стимулиращи мерки за преодоляване на последиците от коронавируса, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Indistrial Average отписа 124,32 пункта от стойността си и достигна ниво от 30 179,05 пункта. Широкият измерител S&P 500 е надолу с 0,4% до равнище от 3709,41 пункта, прекъсвайки тридневната си печеливша серия. Технологичният показател Nasdaq Composite се понижи с 0,1% до 12 755,64 пункта. И трите индекса достигнаха нови върхове в средата на търговията, след като отбелязаха рекорди в предходната сесия.

Лидерите в Конгреса заявиха, че са близо до споразумение, което ще предостави допълнителна помощ от 900 млрд. долара за преодоляване на последиците от коронавируса за икономиката. Разговорите, които продължават от месеци, навлизат в критична фаза, тъй като средствата за финансиране на правителството се изчерпват в 12,01 ч. в събота.

Лидерът на мнозинството в Сената Мич МакКонъл заяви в петък, че преговорите „остават продуктивни“. „Всъщност съм дори по-голям оптимист сега, отколкото бях снощи, че двупартийна, двукамерна рамка за голям спасителен пакет е много близо“, добави той.

Спорове в последната минута не позволяват на Конгреса да постигне сделка по мерките за стимулиране на икономиката, включващи директни плащания и кредити за дребния бизнес.

В края на борсовата търговия Конгресът опитваше да одобри мярка за продължаване на работата на правителството за още два дни.

Фондовият пазар отчете огромен обем в петък, тъй като историческото включване на Tesla в S&P 500 ще се базира на цените при затварянето. Стигна се до засилване на дейността в последните минути на търговията, а широкият измерител ще включи Tesla като свой член в понеделник.

С пазарна капитализация от над 600 млрд. долара след ръст на цената на акциите му от 700% тази година производителят на електромобили ще се присъедини като седмата по големина компания в индекса.

Включването на Tesla ще отбележи най-голямото ребалансиране на S&P 500 в историята му. В петък книжата на компанията достигнаха исторически връх при волатилна търговия. Над 190 млн. акции на Tesla смениха собствеността си, което е над четири пъти повече от средния 30-дневен обем.

В същото време включването на Tesla съвпада с тримесечно събитие, известно като quadruple witching, когато настъпва падежът на опции и фючърси на индекси и ценни книжа. Мнозина очакваха днес да е един от най-натоварените борсови дни през цялата година.

Основните индекси постигнаха ръстове за седмицата въпреки спада в петък. Dow прибави 0,4% към стойността си, а S&P 500 е нагоре с 1,3% и записа четвъртата си положителна седмица от пет. Nasdaq се представи най-добре със скок от 3,1% за седмицата.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до съответно 0,951% и 1,694%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, е нагоре с 0,11% до 89,92 пункта. Еврото поевтиня минимално с 0,09% до 1,226 долара, а паундът остана непроменен на равнище от 1,352 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 0,2% до 103,31 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола достигна деветмесечен връх и записа седми пореден седмичен ръст. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент добавиха 1,48% към стойността си до 52,26 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поскъпнаха с 1,53% до 49,10 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняха минимално с 0,1% до 1889,30 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:03 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още