fallback

Щатските индекси се извисиха до рекорден връх

Имотите, суровините и здравният сектор се представиха най-добре в S&P 500

23:48 | 17.12.20 г.

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси завършиха сесията в четвъртък на рекордни нива, подкрепени от надеждата, че ръководителите във Вашингтон ще се споразумеят за допълнителна фискална помощ до края на 2020 г., предава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 прибави 0,6% към стойността си и приключи деня на ниво от 3722,48 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite е нагоре с 0,8% до 12 764,75 пункта. Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши със 148,83 пункта до ниво от 30 303,37 пункта.

Както S&P 500, така и Nasdaq достигаха рекорд в хода и в края на търговията. Dow регистрира най-високото си ниво в края на сесията в историята си.

Недвижимите имоти, суровините и здравният сектор се представиха най-добре в S&P 500, като прибавиха по над 1% към стойността си. Книжата на Johnson & Johnson поскъпнаха с 2,6% и се изстреляха на върха на Dow.

„Стимулите продължават да са основният двигател на пазара в момента, докато се постигне нещо, а изглежда, че има мотивация на този фронт да се постигне нещо“, коментира Дан Деминг, управляващ директор в KKM Financial. „Пазарът се възползва от този“ ентусиазъм, допълва той.

В сряда лидерите на Конгреса сближиха позициите си по пакета от мерки за стимулиране на икономиката на стойност 900 млрд. долара, който ще включва и директни плащания на отделни лица.

Мярката ще изключва защитата от изпадане в несъстоятелност на компании и помощта за местните и щатските власти. Разногласията по тези въпроси са препъни-камъкът при последния кръг от преговорите.

Лидерът на мнозинството Мич МакКоъл от Републиканската партия заяви в четвъртък, че сделката за подкрепа на икономиката е близо.

Поредният кръг от преговорите се случва в момент, когато случаите на COVID-19 в САЩ растат с рекорден темп. Страната регистрира всеки ден най-малко 215 729 нови случая въз основа на седемдневното средно равнище, изчислено от CNBC на база данните на университета „Джонс Хопкинс“. Само в сряда бяха потвърдени над 247 хил. нови случая.

Ръстът на случаите на вируса карат щатите да налагат отново по-строги мерки за социално дистанциране, които забавят части от икономиката, особено трудовия пазар.

В четвъртък нови данни показаха, че заявленията за помощи при безработица миналата седмица са достигнали 885 хил., достигайки най-високото си ниво от началото на септември. Икономисти очакваха 808 хил. служители да потърсят помощи при безработица в седмицата до 12 декември.

„Докато COVID не бъде поставен под по-голям контрол, заявленията ще продължат да са на високо ниво“, коментира Томас Саймънс, икономист, специализиран в паричния пазар от компанията Jefferies.

В сряда Федералният резерв обеща да продължи да купува облигации, докато икономиката се възстанови. Гуверньорът Джером Пауъл каза още, че централната банка ще продължи да увеличава покупките на облигации, ако възстановяването се забави.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до съответно 0,933% и 1,68%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, отбеляза спад от 0,72% до 89,79 пункта. Еврото поскъпна с 0,57% до 1,227 долара, а паундът прибави 0,48% към стойността си до 1,357 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,35% до 103,11 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола достигна 9-месечен връх благодарение на оптимизма около преговорите за фискалните стимули в САЩ и силното търсене в Азия. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха с 34 цента до 51,42 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са нагоре с 45 цента до 48,27 долара за барел. И двата бенчмарка достигнаха най-високото си ниво от началото на март.

Американските фючърси върху златото отбелязаха ръст от 2,1% до 1898,60 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:07 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още