fallback

Dow Jones отписа над 100 пункта под натиска на технологичните акции

Apple беше сред най-зле представилите се компании в индекса на сините чипове

23:48 | 09.12.20 г.

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси завършиха сесията в сряда със спад, отстъпвайки от рекордните върхове по-рано през деня, тъй като технологичните акции бяха под натиск, а трейдърите преценяваха перспективите за нови фискални стимули, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average приключи сесията със спад от 105,07 пункта до ниво от 30 068,81 пункта. Широкият измерител S&P 500 е надолу с 0,8% до равнище от 3672,82 пункта. Технологичният показател Nasdaq Compsite се понижи с 1,9% и приключи сесията на ниво от 12 338,95 пункта. По-рано през деня Dow беше нагоре със сто пункта, а и трите основни индекса достигнаха нови рекорди.

Apple беше сред най-зле представилите се компании от Dow, след като книжата й поевтиняха с над 2%. Цената на акциите на Salesforce се понижи с 3,2%. Технологичният сектор в S&P 500 отбеляза спад от 1,9% и тласна индекса надолу. Книжата на Facebook поевтиняха с 1,9%, след като Федералната търговска комисия и няколко щата заведоха дела, които може да принудят гиганта сред социалните мрежи да продаде Instagram и WhatsApp.

Книжата на NXP Semiconductor и Qorvo поевтиняха с по над 5% и бяха сред най-зле представилите се производители на чипове в сряда. VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH) завърши деня с понижение от 3,1%. Като цяло технологичният сектор беше под натиск, след като DoorDash направи дебюта си на публичния пазар. Книжата на компанията поскъпнаха с 85%.

Основните индекси отстъпиха от първоначалните си ръстове, след като лидерът на мнозинството в Сената Мич МакКонъл заяви пред онлайн изданието Politico, че републиканците и демократите „все още търсят път напред“ по допълнителната фискална помощ.

Във вторник министърът на финансите Стивън Манучин предложи пакет от стимулиращи мерки на стойност 916 млрд. долара на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

„Процесът по фискални стимули в САЩ стана малко жлъчен, но Конгресът има още 1,5 седмици, за да опита и да постигне компромис, тъй като крайният срок за бюджета е напът да бъде отложен за 18 декември“, коментира Адам Крисафули от компанията Vital Knowledge.

Волатилните преговори се случват на фона на най-тежките дни от коронавирусната пандемия до момента. Над 200 хил. американци дават положителен резултат за коронавирус всеки ден, сочи анализ на CNBC на данните на университета „Джонс Хопкинс“.

САЩ регистрираха 1 млн. нови случая само за четири дни, с което общият им брой в страната е над 15 млн. души. На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до съответно 0,939% и 1,688%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, прибави 0,09% към стойността си до ниво от 91,04 пункта. Еврото поевтиня с 0,18% до 1,208 долара, а паундът поскъпна с 0,33% до 1,34 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 0,06% до 104,21 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола остана почти непроменена в сряда, а инвеститорите преценяваха неочаквания скок на запасите от американски суров петрол на фона на оптимизма, че бързо разпространение на ваксините срещу коронавирус ще засили възстановяването на глобалното търсене на петрол.

Контрактите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха с 8 цента до 48,92 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI отписаха 8 цента от стойността си до 45,52 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 1,9% до 1838,50 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:10 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още