fallback

Американските индекси се изкачиха до нови рекордни стойности

Енергийните компании тласнаха S&P 500 над 3 700 пункта

23:46 | 08.12.20 г.

Американските индекси се изкачиха до нови рекордни стойности, след като Pfizer пусна своята коронавирусна ваксина във Великобритания, събуждайки надеждата за икономическо възстановяване в близко бъдеще, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 104,09 пункта, или 0,4%, и достигна 30 173,880 пункта . Широкият измерител. S&P 500 се повиши с 0,3% до 3 702,25 пункта, а технологичният бенчмарк Nasdaq Composite напредна с 0,5% до 12 582,77 пункта.

Dow Inc., Johnson & Johnson и 3M бяха сред най-добре представящите се акции от състава на Dow, като поскъпнаха с над 1%. Енергийните компании тласнаха S&P 500 нагоре, като напреднаха с повече от 1,5%.

Акциите на Pfizer повишиха цената си с 3,2%, достигайки най-високото си ниво от около две години. BioNTech, която разработи ваксината заедно с Pfizer, записа ръст в цената от 1,9%.

Великобритания поръча достатъчно ваксини за стартиране на имунизацията на 20 милиона жители. В САЩ Администрацията по храните и лекарствата заяви, че ваксината осигурява известна защита след първата доза. FDA също обяви, че не е установила опасения за безопасността на ваксината.

„Това са положителни новини, които не могат да бъдат тълкувани погрешно“, каза Мат Лойд, главен инвестиционен стратег в Advisors Asset Management. „Като цяло има причини да бъдем оптимисти“, коментира той.

Разпространението на ваксината Pfizer-BioNTech идва в момент, когато инвеститорите са фокусирали вниманието си върху преговорите за допълнителни фискални стимули в САЩ, където случаите на коронаворус продължават да се увеличават.

„От известно време се надяваме, че ще бъде постигнато споразумение за фискални стимули“, каза Том Мартин, старши портфейлен мениджър в GLOBALT. "Но все още има дълбоко вкоренени проблеми, които пречат на сделката да се случи“, коментира той.

Все повече икономисти и пазарни анализатори, лобисти и индустриални лидери призовават Вашингтон да се обедини около пакета от стимули в размер на 908 млрд. долара, който беше представен пред Конгреса.

Компромисът от 908 млрд. долара все още не е дори законодателно предложение. Това е двупартийна рамка, обособена от група сенатори, водени от републиканката Сюзън Колинс и демократа Джо Манчин III. Все още се договарят много от неговите подробности, включително как правителството трябва да разпредели допълнителна помощ за малкия бизнес.

„Новините, че преговорите за фискални стимули са възобновени, също са положително развитие“, отбелязва Уили Делуич, инвестиционен стратег в Baird. „Това идва в критичен момент, тъй като се намираме в предизвикателно време както от здравна, така и от икономическа гледна точка“, каза финансистът.

Призивите за прокарване на нов законопроект за помощ преди края на годината се увеличават, тъй като растежът на заетостта в САЩ продължава да се забавя заедно с броя на новозаразените с коронавирус.

Повече от 14,8 милиона случая на коронавирус са потвърдени в САЩ, според данни от университета "Джон Хопкинс".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:30 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още