fallback

Dow Jones записа най-добрия си месец от 33 години

Другите два основни щатски индекса също регистрират най-доброто си представяне от десетилетия през април

23:57 | 30.04.20 г. 5

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси отбелязаха значителен спад в четвъртък, последния ден на април, тъй като нови мрачни данни за икономиката на САЩ накараха инвеститорите да ограничат някои печалби. Въпреки това пазарът завърши най-добрия си месец от десетилетия, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа 288,14 пункта от стойността си и достигна ниво от 24 345,72 пункта. Широкият измерител S&P 500 изтри 0,9% до ниво от 2912,43 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite отбеляза спад от 0,3% до ниво от 8889,55 пункта.

Американското министерство на труда съобщи, че още 3,84 млн. американци са подали заявления за обезщетения при безработица миналата седмица, с което общият им брой през последните шест седмици надхвърля 30 млн. Потребителските разходи също са се свили със 7,5% през март на годишна база.

Резкият ръст на заявленията при безработица и сривът на потребителските разходи се случват в момент, когато компаниите са принудени да затворят врати, а потребителите си остават у дома заради коронавирусната пандемия.

Индексите бяха под натиск и заради решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да се въздържи от увеличаване на извънредната си програма за изкупуване на активи.

Книжата на банките записаха най-голям спад на Wall Street. Цената на акциите на Bank of America се понижи с близо 3%, книжата на Citigroup поевтиняха с 3,4%, а тези на JPMorgan Chase - с 2,2%.

Борса

Въпреки спадовете в четвъртък основните щатски индекси записаха най-доброто си месечно представяне от десетилетия.

S&P 500 регистрира третия си по големина месечен ръст от Втората световна война насам, като нарасна с 12,7% през април. Това е и най-големият му едномесечен скок от 1987 г. Dow регистрира четвъртото си по големина нарастване на месечна база след войната със скок от 11,1%. Това е и най-добрият месец за Dow от 33 години. Nasdaq напредна с 15,5% през април и отбеляза най-големия си месечен ръст от юни 2000 г.

Борса

„В момента инвеститорите са подложени на трагични вечерни новини и влошаващи се икономически показатели, но въпреки това пазарите се отърсиха от негативното през последно време и отбелязаха силно завръщане“, коментира Скот Кнап, главен пазарен стратег в CUNA Mutual Group. “Сега пазарите осмислят действителни данни, отразяващи реалността на пандемията, и ги екстраполират за периода напред“, допълва той.

“Действителните данни са по-надеждни от очакванията, очертани от медиите и моделите за прогнозиране“, отбелязва Кнап.

Силните ръстове този месец са стимулирани от надеждите за лекарство срещу коронавирус. Gilead Sciences съобщи в сряда, че изследване на Националния институт за алергии и заразни болести е постигнало първоначалната си крайна точка.

Но дори при оптимистичен сценарий за възстановяване „все още очакваме истинско потискане в сектори от икономиката, които или навлязоха в кризата с лошо съотношение между търсене и предлагане, или е вероятно да регистрират силно нарушаване на това съотношение (значителна част от бизнес имотите за съжаление влизат и в двете категории)”, казва Майкъл Шаул, президент и главен изпълнителен директор на Marketfield Asset Management.

Борса

Големите технологични компании не се вписаха в негативната тенденция на пазара в четвъртък, след като Facebook обяви обещаващи данни за приходите си въпреки глобалната коронавирусна пандемия.

Цената на акциите на компанията скочи с над 5%, след като тя обяви, че приходите и от продажби на реклама са се стабилизирали през първите три седмици на април след „значително намаляване“. Социалната мрежа постигна и печалба на акция за първото тримесечие от 1,71 долара и приходи от 17,74 млрд. долара. 

Amazon и Netflix прибавиха най-малко 1,9% към стойността си, а книжата на Apple поскъпнаха с 2,2%. Amazon и Apple трябва да обявят резултатите си след края на борсовата търговия.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до съответно 0,642% и 1,291%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, отписва 0,54% от стойността си до 99,02 пункта. Еврото поскъпва с 0,72% до 1,095 долара, а паундът е нагоре с 1,03% до 1,259%. Спрямо йената щатските пари отбелязват ръст от 0,49% до 107,22 йени.

На стоковите пазари цената на петрола скочи на фона на признаците, че излишъкът от американски суров петрол не нараства толкова бързо, колкото се опасяваха мнозина. Това донесе положителен завършек на един от най-волатилните месеци в историята на търговията с петрол.

В четвъртък фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за юни поскъпнаха с 2,73 долара до 25,27 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI с доставка за юни скочиха с 3,78 долара до 18,84 долара за барел.

Брент е напът да запише ръст от около 12% през април, след като цената му намаля с над 65% през предходните три месеца. Същевременно WTI е напът за отбележи четвърти пореден месечен спад от 12% през април, с което общото понижение от началото на годината достига 70 на сто.

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 1,1% до 1694,20 долара за тройунция, след като инвеститори ликвидираха дългите си позиции. За месеца благородният метал е поскъпнал с над 7% и записва най-доброто си месечно представяне от август миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още