fallback

Щатските индекси записаха първи ръст от три дни, Dow прибави над 400 пункта

Ръстът на цените на петрола и по-силни от очакванията отчети подкрепиха индексите отвъд океана

23:59 | 22.04.20 г.

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси отбелязаха ръст за първи път от три дни, след като цените на петрола се стабилизираха от рекордния срив, а по-добри от очакванията отчети също подкрепиха нагласите на инвеститорите, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average скочи с 456,94 пункта и завърши деня на ниво от 23 475,82 пункта. Широкият измерител S&P 500 прибави 2,3% към стойността си и достигна равнище от 2799,31 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 2,8% до 8495,38 пункта.

Контрактите върху американския лек суров петрол WTI с доставка за юни поскъпнаха с 19% до 13,78 долара за барел след спада преди това. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, добавиха 7,6% към стойността си до 20,76 долара за барел, като се възстановиха от резкия спад по-рано днес.

Повишаването на цената на петрола доведе до повсеместно поскъпване на книжата на енергийните компании. Секторът нарасна с над 3%, след като книжата на Halliburton завършиха сесията с ръст от 10,3%, а тези на Diamondback Energy и Noble Energy прибавиха по над 7%.

Цените на петрола бяха подкрепени, след като американският президент Доналд Тръмп написа в Twitter, че е „инструктирал американския военноморски флот да стреля по и да унищожава всякакви ирански военни кораби, ако притесняват наши кораби в морето“.

Ръстът на цената на петрола се случва след като контрактите за май, които изтекоха във вторник, се търгуваха при отрицателна цена за първи път в историята по-рано тази седмица на фона на опасенията от свиване на търсенето заради коронавирусната пандемия.

Икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу опита да успокои притесненията заради намаляващото търсене на енергия, като заяви пред CNBC, че цените ще скочат, след като икономиката бъде отворена отново.

Заради историческия спад на цената на петрола Dow отписа над 1000 пункта от стойността си между понеделник и вторник. S&P 500 и Nasdaq загубиха над 4 на сто в началото на седмицата.

„Тази седмица инвеститорите осъзнават, че макар да е възможно кризата да се успокои скоро, отрицателните последици от на практика затворената икономика нарастват с тревожен темп. Без търсене дори за няколко месеца цените на енергията стават отрицателни с увеличаването на излишъка от петролни доставки“, коментира Джим Полсен, главен инвестиционен стратег в Leuthold Group told CNBC.

Цената на акциите на редица компании нарасна благодарение на стабилните им тримесечни доклади, давайки тласък на по-широкия пазар.

Chipotle Mexican Grill обяви по-добра от очакванията печалба и книжата й поскъпнаха с над 12%. Цената на акциите на Snap се увеличи с 36,7% след публикуването на новите й тримесечни резултати. Книжата на Texas Instruments поскъпнаха с 4,8%, след като производителят на чипове публикува резултатите си за първото тримесечие.

Общо 84 от компаниите в S&P 500 са обявили отчетите си, сочат данни на Refinitiv. От тях 67% са надминали очакванията за печалбата си на анализаторите. Въпреки това общите печалби на компаниите от S&P 500 се насочват към спад от 13,7% на годишна основа.

Нагласите на инвеститорите в сряда бяха подкрепени и от приетия във вторник от републиканците и демократите в Сената пакет от помощи на стойност 484 млрд. долара за справяне с последиците от коронавируса, насочен към малките компании, болниците и тестването. Камарата на представителите може да одобри законопроекта още в четвъртък.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до съответно 0,622% и 1,223%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,1% до 100,36 пункта. Еврото поевтинява с 0,34% до 1,082 долара, а паундът прибавя 0,28% към стойността си до 1,233 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват с 0,04% до 107,71 йени за долар.

Цената на златото се повиши благодарение на очакванията за нови фискални и парични стимули за преодоляване на икономическите последици от коронавируса. Американските фючърси върху благородния метал поскъпнаха с 3% до 1738,30 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още