fallback

Щатските индекси се върнаха към силен растеж след вчерашната пауза

Цената на акциите на Amazon достигна исторически връх

23:58 | 14.04.20 г.

Снимка: GettyImages.com

Основните щатски индекси записаха ръст във вторник, възобновявайки резкия скок на пазара спрямо дъното от миналия месец, тъй като инвеститорите са по-оптимистични относно перспективите за овладяване на коронавируса, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 558,99 пункта към стойността си и достигна ниво от 23 949,76 пункта. Широкият измерител S&P 500 напредна с 3,1% до равнище от 2846,06 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite скочи с близо 4% до ниво от 8515,74 пункта. Технологичният индекс записа първата си четиридневна печеливша серия от началото на февруари.

S&P 500 беше тласнат нагоре благодарение на повишението с 4% на технологичния сектор, стоките от неосновна необходимост и потребителските стоки. Книжата на Amazon поскъпнаха до рекорден връх, допринасяйки за скока на Nasdaq.

„Поглеждайки фактите, мисля, че има причина да сме по-обнадеждени отпреди. Най-лошият сценарий не е на дневен ред, а ако Apple и Google успеят да създадат инструмент за проследяване на контактните лица, който всички да възприемем..., като същевременно продължим да правим повече тестове, икономиката може да заработи отново много по-скоро, отколкото смятахме да кажем преди три седмици“, коментира Джим Крамър от CNBC.

Ръстовете днес се случват след резкия спад в предходната сесия. Dow загуби 328 пункта вчера, а S&P 500 се раздели с 1% от стойността си.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо вдъхна оптимизъм за овладяването на пандемията в щата си, който е епицентър на заразата в САЩ. Той заяви, че смъртните случаи, свързани с вируса в щата, намаляват и допълни, че броят на приетите за болнично лечение пациенти в Ню Йорк остава нисък.

„Финансовите пазари започват да гледат по-оптимистично на перспективите“, коментира Ян Хациус, главен икономист в Goldman Sachs. „Ясно е, че здравната ситуация остава много лоша в абсолютни изражения, особено в САЩ, които сега изпреварват Италия и Испания по брой починали от коронавирус, въпреки че делът им все още е доста по-нисък от гледна точка на глава от населението“, допълва той.

Броят на починалите от коронавирус в света продължава да расте. Данни на университета „Джонс Хопкинс“ показват, че заразените в света са над 1,9 млн. души, от които над 598 хил. са в САЩ.

Днешните силни ръстове възобновяват резкия скок спрямо дъното на пазара от 23 март. Оттогава S&P 500 е прибавил 27,5% към стойността си. Инвеститорите са успокоени от явния напредък в борбата с коронавируса и от безпрецедентните стимули от Федералния резерв.

Днес в САЩ започна и сезонът на корпоративните отчети, като JPMorgan Chase и Johnson & Johnson обявиха резултатите си за първото тримесечие, давайки първа представа на инвеститорите доколко опустошителен е бил ударът за корпорациите от пандемията.

JPMorgan Chase обяви голям спад на печалбата си през първото тримесечие. Книжата на Johnson & Jonson поскъпнаха с 4,8% благодарение на по-добрия от очакванията отчет. Компанията съобщи също, че може да произведе до 900 дози от ваксина срещу коронавирус до април 2021 г. в зависимост от това как преминат изпитанията й.

Същевременно Wells Fargo обяви, че печалбата й за първото тримесечие не отговаря на очакванията, тъй като базираната в Сан Франциско банка е заделила пари за загубени кредити заради коронавирусната пандемия. Тя обяви печалба от 1 цент на акция, което е под очакванията на анализаторите за 33 цента на акция.

Анализаторите очакват ръстът на печалбите на компаниите от S&P 500 да се свие с 10,2% през първото тримесечие на годишна база, сочат данни на Refinitiv. Прогнозите са в необичайно широк диапазон предвид безпрецедентната несигурност заради коронавируса.

По данни на Refinitiv за първото тримесечие 88 корпорации от S&P 500 са обявили предварително негативни отчети. Много големи компании вече оттеглиха очакванията си за цялата година.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до съответно 0,75% и 1,399%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, отбелязва спад от 0,48% до 98,87 пункта. Еврото поскъпва с 0,60% до ниво от 1,098 долара, а паундът прибавя 0,98% към стойността си до 1,263 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват с 0,51% до 107,21 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола отписа над 10% от стойността си днес, тъй като инвеститорите не са убедени, че рекордното свиване на предлагането ще успее да балансира пазара скоро след срива му заради коронавирусната пандемия.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняха с 10,26% до 20,11 долара за барел. Контрактите върху международния бенчмарк Брент отбелязаха спад от 6,7% до 29,60 долара за барел.

Американските фючърси върху златото отбелязаха ръст от 0,1% до 1762,10 долара за тройунция, след като по-рано днес достигнаха най-високото си ниво от февруари 2013 г. От 1788,80 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:31 | 31.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още