fallback

Несигурността около фискалните стимули заличава оптимизма на Wall Street*

Основните борсови индекси започват сесията с понижения от над 2%

16:55 | 11.03.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Pixabay

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията в сряда със спадове, тъй като инвеститорите са притеснени дали ще бъде приет фискален пакет, насочен към ограничаване на икономическото въздействие на епидемията от коронавирус, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава със 752,52 пункта, или с 3%, до ниво от 24 250,50 пункта. Широкият измерител S&P 500  отчита понижение от 74,59 пункта, или 2,60 %, до ниво от 2808,84 пункта, докато технологичният показател NasdaqComposite регистрира спад от 2,28%, или187,61 пункта, до ниво от 8152,70 пункта.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи във вторник въвеждането на 0-процентов данък върху заплатите, който може да продължи до края на годината. Въпреки това моментът, в който това предложение ще влезе в сила все още остава неясен.

„Пазарите изглеждат разочаровани, че Белият дом не публикува подробности за фискалния си отговор на коронавируса“, ​​каза Брайън Гарднър, анализатор в KBW. „Все още е прекалено рано и разговорите между Конгреса и администрацията за различни варианти на действия продължават“, добави той.

„Трябва да видим цялостна подкрепа за икономическата активност и сигурност за кредитирането особено за малкия бизнес, а не единични действия на изпълнителната власт“, ​​каза Джо Калиш, главен стратег в Ned Davis Research.

Централните банки също предприеха действия за ограничаване на по-бавния икономически растеж. Днес Централната банката на Великобритания и Северна Ирландия намали референтната си лихва с 50 базисни пункта до 0,25%. По рано този месец Федералният резерв предприе същия ход.

Несигурността около фискалните стимули, съчетана с намаленото търсене на пътувания и нарастващите случаи на коронавирус, оказаха натиск върху авиокомпаниите. Акциите на American, Delta, United и JetBlue поевтиняват с над 2%. Книжата на Norwegian Cruise Lineи Carnival се търгуват по-ниско съответно с 4,4% и 7%.

Само ден по-рано основните борсови индекси възвърнаха голяма част от изгубените в последните сесии позиции. „Индексите отчетоха впечатляващи повишения, но ни е нужна по-силна подкрепа, за да сме сигурни, че низходящата тенденция е прекъсната“, казва Уили Делвиче, инвестиционен стратег в Baird. „Все ще се забелязват признаци на необходима предпазливост в краткосрочен план и препоръчваме на инвеститорите да останат търпеливи пред продължаващата нестабилност на пазара“, добави той.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа отчита спад съответно до 0,707% и 1,208%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 96,16 пункта.

Еврото се разменя с ръст от 0,37% на ниво от 1,132 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 97 цента до 36,25 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчитат понижение 97 цента до ниво от 33,39 долара за барел.

Цената на златото бележи спад от 0,03% до ниво от 1659,80 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 16:16 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:28 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още