fallback

Wall Street започна с оптимизъм въпреки критика от ръководството на Фед*

Ричард Кларида заяви, че предпочита да разчита на икономическите данни, а не на инвеститорските очаквания

17:36 | 20.02.20 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Архив на Ройтерс

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията в четвъртък на зелена територия, въпреки че високопоставен служител на Федералния резерв разкритикува пазарните очаквания за по-облекчена парична политика от страна на централната банка на САЩ, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 6 пункта до ниво от 29 353,20 пункта. Широкият измерител S&P 500  отчита повишение от 0,07% до ниво от 3388,44 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 0,01% до ниво от 9818,48 пункта.

„Прогнозирането на намаление на лихвените проценти не е толкова проста работа“, заяви заместник-гуверньорът на Фед Ричард Кларида, подчертавайки, че предпочита да разчита на икономическите данни, а не на инвеститорските очаквания.

Трейдърите прогнозират поне едно намаление на лихвите от страна на Фед през тази година, показва инструментът FedWatch на CME Group. Очакванията за по-ниски проценти са стимулирани от избухването на епидемията от коронавирус и въздействието й върху световната икономика.

Китайската национална здравна комисия съобщи в сряда, че общият брой на заразените с болестта възлиза на 74 576 души, а 2118 вече са починали. Коронавирусът се разпространява и в Южна Корея. Властите на страната потвърдиха наличието на 82 заразени.

„Коронавирусът ни напомня колко малък е светът“, каза Ед Ярдени, президент и главен инвестиционен стратег в Yardeni Research. „Дори и заразата до голяма степен да остава в Китай, влиянието й се разпространи в целия свят“, добави той.

Ръководството на Китайската народна банка намали лихвения процент по едногодишните си кредити с 10 базисни пункта, за да подкрепи възстановяването на страната от коронавируса.

Протоколите от заседанието на Фед през януари също показаха, че централната банка на САЩ следи за разпространението и потенциалното въздействие на болестта върху американската икономика.

От друга страна броят на молбите за обезщетения при безработица в САЩ достигна 210 000 в съответствие с очакванията. Бизнес индексът на клона на Фед във Филаделфия пък се повиши до 36,7 пункта през февруари спрямо отчетените 17 пункта през януари.

Morgan Stanley съобщи, че ще купи платформата за електронна търговия с финансови активи E*Trade Financial Corp. за сумата от 13 млрд. долара. След оповестяването на новината акциите на E*Trade поскъпнаха с над 20%, а книжата на Morgan Stanley се тъгуват с 4,1% по-ниско.

Акциите на Domino’s Pizza също поскъпнаха с над 23% на фона на тримесечните резултати на компанията, които надминаха очакванията на анализаторите.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа отчита спад съответно до 1,542% и 1,987%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 99,69 пункта.

Еврото се разменя с ръст от 0,13% на ниво от 1,082 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 34 цента до 59,46 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчитат повишение от 71 цента до ниво от 54 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 0,61% до ниво от 1621,70 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:13 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:45 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още