fallback

Dow Jones се срина с над 600 пункта и заличи целия си ръст за януари

Бенчмаркът на сините чипове записа най-лошия си ден от август м. г. насам заради страховете от китайския коронавирус

23:58 | 31.01.20 г.

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси регистрираха рязък спад, а бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри целия си ръст за януари, тъй като инвеститорите са притеснени от потенциалното въздействие върху икономиката на бързо разпространяващия се коронавирус от Китай, предава CNBC.

Dow отписа 603,41 пункта от стойността си и завърши седмицата и месеца на ниво от 28 256,03 пункта, записвайки най-лошия си ден от август м. г. насам. Широкият измерител S&P 500 отбеляза най-лошия си ден от октомври насам, като се понижи с 1,8% до 3225,52 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite е надолу с 1,6% до ниво от 9150,94 пункта.

В петък САЩ обявиха коронавируса за извънредно положение за общественото здраве в страната. Delta, American и United спряха всичките си полети между Китай и САЩ.

Вирусът, който беше открит за първи път в китайския град Ухан, вече се е разпространил в най-малко 18 други страни и влоши нагласите за ръста на световната икономика. Националната здравна комисия на Китай потвърди в петък 9692 случая на коронавирус и 213 починали.

Книжата на Las Vegas Sands, която е със силна експозиция на китайския пазар, поевтиняха с над 1%. Цената на акциите на авиокомпании като American Airlines и United Airlines се понижи с над 3%, а Delta отписа 2,4% от стойността си. Книжата на туристическите компании също бяха засегнати, след като администрацията на Тръмп наложи по-строги ограничения за пътуване в Китай.

Цената на акциите на Caterpillar се понижи с 3%, след като главният изпълнителен директор на индустриалния гигант предупреди за „несигурност за световната икономика“ при представянето на отчета за четвъртото тримесечие на миналата година, имайки предвид донякъде и вируса. Caterpillar обяви и разочароващи прогнози за печалбата си през 2020 г.

На обратния полюс цената на акциите на Amazon се повиши със 7,4%, след като компанията публикува данните за печалбата и приходите си за последното тримесечие на 2019 г., които надминаха с лекота очакванията на анализаторите. Бизнесът с облачни услуги на компанията, Amazon Web Services, е постигнал по-големи от очакванията приходи.

Сезонът на отчетите е към средата си. Над 70% от 226-те компании в S&P 500, които са публикували резултатите си до момента, са надминали прогнозите на анализаторите за печалбата си, сочат данни на FactSet.

Волатилен януари

Основните щатски индекси регистрираха засилване на волатилността този месец, тъй като инвеститорите реагираха на повишеното напрежение между Иран и САЩ, притесненията в областта на търговията с Китай и през последно време на заплахата от коронавируса.

S&P 500 регистрира лек спад за януари, прекъсвайки четиримесечната си печеливша серия. Dow също записа първата си месечна загуба от август м. г. насам. За сметка на това Nasdaq постигна ръст от 2% през януари, което е скок за пети пореден месец.

Щатските индекси може да се изправят пред сезонни проблеми идния месец. В исторически план февруари не е най-добрият месец за пазара. Инвеститорите ще трябва да преодоляват и редица препятствия през следващия месец, включително безпокойството за изхода от президентските избори в САЩ. Страховете от коронавируса също може да се задържат през февруари.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 1,505% и 1,996%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се понижава с 0,52% до 97,36 пункта. Еврото поскъпва с 0,57% до 1,1093 долара, а паундът прибавя 0,85% към стойността си до 1,3205 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват с 0,55% до 108,35 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола e напът да запишe четвърта поредна седмична загуба заради китайския коронавирус. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняха с 21 цента до 58,08 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI отписаха 58 цента от стойността си до 51,56 долара за барел. WTI отбеляза четвърта поредна седмица на спад и най-лошия си месец от май м. г. насам.

Същевременно насочването на инвеститорите към активи-убежища като златото доведe до поскъпване на американските фючърси върху благородния метал с 0,1% до 1590,8 долара за тройунция. Златото е записало ръст от 4% от началото на месеца и е напът да постигне най-добрия си месец от август м. г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:03 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още