fallback

Wall Street започва оптимистично в очакване решението на Фед*

Речта на управителя на Фед Джером Пауъл и по-специално коментарите му относно репо програмата на Фед или потенциалното икономическо въздействие на коронавируса

17:54 | 29.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Архив на Ройтерс

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията в сряда на зелена територия за втори пореден ден. След като представи своите тримесечни данни Apple зае водеща позиция сред компаниите, отчели по-добри от очакваните резултати, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 81 пункта, или 0,29%, до ниво от 28 805,54 пункта. Широкият измерител S&P 500  отчита повишение от 3 пункта, или 0,11%, до ниво от 3279,87 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 0,06%, или 5 пункта, до ниво от 9275,62 пункта.

Акциите на Apple поскъпнаха с над 2%, след като тримесечният отчет на компанията надвиши очакванията на анализаторите. Добрите резултати на технолигичния гигант се дължат отчасти на 8-поцентното повишение в продажбите на iPhone, което възлиза на 55,96 милиарда долара.

„Apple изненада приятно инвеститорите на множество фронтове, но най-важното е, че съществено надхвърли очакванията за приходите от iPhone, които са се върнали към растежа през тримесечието много по-стабилно от прогнозите на инвеститорите“, каза анализаторът на J.P. Morgan Самик Чатерийе.

От McDonald's, друг ключов играч в Dow, публикуваха по-добри от очакваните тримесечни резултати, което оскъпи акциите им с 0,7%. Книжата на General Electric пък се търгуват с около 10% по-високо.

Досега 28% от компаниите в индекса S&P 500 са представили своите отчети за предходното тримесечие. Около 70% от предоставените данни са надвишили очакванията на анализаторите, показват данните на FactSet.

Акциите на Boeing също поскъпнаха с 3%, дори след като производителят на самолети отчете първата си загуба на годишна база от 1997 г. насам.

Инвеститорите ще следят с особен интерес заседанието на Федералния резерв в сряда. Бордът на централната банка свиква първата си официална среща за определяне на паричната политика от началото на новата година.

Очаква се сконтовият лихвен процент да остане непроменен в диапазона от 1,50% до 1,75%, но от особена важност за трейдърите е речта на управителя Джером Пауъл и по-специално коментарите му относно репо програмата на Фед или потенциалното икономическо въздействие на китайския коронавирус.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа отчита спад съответно до 1,62% и 2,075%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от конкурентни валути, се намира на ниво от 98,08 пункта.

Еврото се разменя със спад от 0,13% на ниво от 1,1006 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 1 цент до 59,61 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчитат понижение от 26 цента до ниво от 53,22 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 0,12% до 1571,70 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:27 ч

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:05 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още