fallback

Путин посети изненадващо Асад в Дамаск

Двамата президенти са дискутирали актуалната ситуация в страната

22:31 | 07.01.20 г. 6
Автор - снимка
Създател

Руският президент Владимир Путин посети за първи път сирийската столица Дамаск и се срещна с колегата си Башар ал Асад. Това съобщи президентският офис в Дамаск във вторник. Пред агенция "Интерфакс" говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че двамата президенти са се срещнали на команден пост на руската армия. Снимка показва как двамата се ръкуват на среща. Посещението не беше предварително обявено.

В рамките на почти деветгодишната сирийска гражданска война Москва е най-важният привърженик на правителството наред с Иран. С помощта на Москва привържениците на Асад отново могат да контролират около две трети от страната. Руски самолети редовно започват атаки срещу противници на правителството. 

Разговорът е касаел ситуацията в различни региони на страната, пояснява Песков. Военните са дали и своята оценка по темата. Според Песков Путин е заявил, че сега може уверено да каже, че „е предприет чудесен начин за възстановяване на териториалната цялост на страната“. Президентската служба на Сирия заяви, че Асад е благодарил на руските войници за техните „жертви" в гражданската война.

Русия отдавна се застъпва за това сирийското правителство да си върне контрола над страната. Затова Москва многократно призовава за изтеглянето на чуждите войски. Асад пък заяви няколко пъти, че иска отново да поеме цяла Сирия.

Според Песков Путин се е возил по улиците на Дамаск, за да добие представа за ситуацията. Там е можел да види с просто око, че „спокойният живот е възстановен“. Според Кремъл Асад е благодарил на Русия за подкрепата. Путин и Асад планират да посетят допълнителни места в Сирия, но за тях не бяха предоставени подробности.

Путин изненадващо пътува до Сирия и през декември 2017 г. По това време той се срещна с Асад в авиобаза Хамаим в провинция Латакия на запад и нареди да голяма част от руските войски да се изтеглят от гражданската война. През ноември 2017 г. Путин също изненадващо прие сирийския президент в руския морски курорт Сочи и даде знак, че военната операция на Москва се приближава към края си.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:51 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още