fallback

Слаби резултати на американските пазари на Бъдни вечер

Dow  загуби 0,19% от стойността си, но пък Nasdaq Composite се издигна до нови рекорди

20:28 | 24.12.19 г.
Автор - снимка
Създател

Американските борсови индекси приключват днешната сесия с противоречиви резултати, след вчерашните върхове, съобщава CNBC.

Dow  загуби 0,19% от стойността си, достигайки до  28 515,45 пункта. Широкият индекс S&P 500 завърши деня на  3 233,38 пункта, което е спад от 0,09%. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite обаче се издигна до нови рекорди  от 8 952,88 пункта. Това е ръст от 0,01% и девети пореден рекорд за първи път от 1998 г. насам.

Все пак оборотът на борсата и днес остана доста нисък, тъй като в Коледната седмица много от търговците и инвеститорите вече са в почивка.

Вчера всеки от трите показателя закри сесията на рекордни за всички времена висоти, като Dow и S&P 500 го направиха за трета поредна сесия, а Nasdaq - за 8-ма.

Причината за засилване на настроението на инвеститорите беше и новината от понеделник, че Китай ще намали митата за внос на замразено свинско месо, лекарства и някои високотехнологични компоненти от 1 януари. От следващата година Китай ще въведе временни мита върху над 850 продукта, които са по-ниски от настоящите. Списъкът включва стоки като замразено свинско, авокадо и полупроводници, обяви финансовото министерство на страната. 

Под внимание бяха взети и данните за китайската икономика, която отчете най-слабия ръст от близо 30 г. и през следващата година натискът може да се увеличи, но правителството обещава да поддържа растежа в разумни граници през 2020 г. и да прокарва ефективни политики.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп каза днес, че той и китайският му колега Си Цзинпин ще подпишат на специална церемония първата фаза на американско-китайското търговско споразумение, договорено този месец, предаде Ройтерс.

"Да, ще има такава церемония, когато се срещнем. И това ще стане бързо, защото ние искаме да го направим. Споразумението е готово, сега само се превежда", отбеляза Тръмп пред репортери в своето имение "Мар-а-Лаго" във Флорида, където ще прекара коледните празници.

Постигнатата сделка за "първата фаза" на сделката между Китай и САЩ беше оповестена в края на по-миналата седмица след повече от две години на търговски преговори между САЩ и Китай, въпреки че и до този момент никоя от двете страни така и не публикува малко по-конкретни детайли относно постигнатото споразумение.

Американската фондова борса няма да работи в сряда, тъй като тогава е Коледа. Редовна търговия ще има в четвъртък и петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още