fallback

Коментарът на Тръмп за търговската сделка даде силен тласък на щатските индекси*

„Много сме близо до ГОЛЯМА сделка с Китай. Те го искат и ние също!", публикува Доналд Тръмп в Twitter

17:50 | 12.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Архив на Ройтерс

Борсовите индекси на Wall Street започват сесията в четвъртък на зелена територия, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон и Пекин се намират много близо до сключването на търговска сделка, което вдъхва надежда на инвеститорите, че споразумението ще бъде постигнато преди неделя, информира CNBC. 

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 265 пункта или 0,95%, до ниво от 28176,85 пункта. Широкият измерител S&P 500  отчита повишвние от 30 пункт, или 0,96%, до ниво от 3172,45 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 0,97%, или 83 пункта, до ниво от 8737,10 пункта.

Акциите на Caterpillar поскъпнаха с 1,3%, докато цените на книжата на Micron Technology се повишиха с близо 3%. Акциите на VanEck Vectors Semiconductor ETF и iShares PHLX Semiconductor ETF поскъпнаха с над 1% и достигнаха рекордни стойности.

По-рано днес Доналд Тръмп публикува в Twitter: „МНОГО сме близо до ГОЛЯМА Сделка с Китай. Те го искат и ние също! “

Неговият туит предшестван от новината на Ройтерс, че американският държавен глава се е срещнал с най-добрите си търговски съветници в четвъртък, за да обсъдят възможността за отлагане на поредния кръг от мита, насрочени за неделя.

Публикации на Bloomberg News и The Wall Street Journal по-рано през седмицата разглеждаха плановете за осъществяване на среща между американския президент и съветниците му по същите въпроси. Въпреки това директорът на Националния икономически съвет Лари Кудлоу каза във вторник, че митата "все още са на масата".

От друга страна, броят на молбите за обезщетения при безработица се е увеличил през миналата седмица с 49 000 до 252 000, съобщиха данни, публикувани от Министерството на труда. Това е най-високото седмично повишение на показателя от последната седмица на септември 2017 г.

Данните бяха оповестени, след като Федералният резерв обяви решението си да остави основните си лихвени проценти непроменени след последната си официална среща за тази година. Централната банка също посочи, че най-вероятно няма да промени политиката си през 2020 г. Или поне докато не отчете особена промяна в икономическата обстановка.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа отчита ръст съответно до 1,88% и 2,311%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 97,26 пункта.

Еврото се разменя на ниво от 1,1127 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 89 цента до 64,61 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчитат повишение от 76 цента до ниво от 59,52 долара за барел.

Цената на златото бележи спад от 0,19% до ниво от 1472,10 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:35 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:47 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още