fallback

Dow изтри над 280 пункта след коментарите на Доналд Тръмп относно сделката с Китай

Производителите на чипове се оказват едни от най-слабо представящите се компоненти на S&P 500 през тази сесия

23:05 | 03.12.19 г.
Автор - снимка
Създател

Основните щатски индекси на Нюйоркската фондова борса приключиха днешната сесия на червена територия, след като американският президент Доналд Тръмп намекна, че може да забави подписването на междинно търговско споразумение с Китай до края на президентските избори в САЩ през 2020 г., съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри 281,87 пункта, или 1,01%, от стойността си, понижавайки се до ниво от 27 501,17 пункта. В по-ранните часове на търговията Dow успя да изтрие 402,1 пункта от стойността си, като по този начин индексът отбеляза едно от най-слабите си представяния в рамките на деня през тази година.

Широкият измерител S&P 500 записа спад от 0,69% до 3092,26 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отбеляза понижение от 54,09 пункта, или 0,63%, до 8513,89 пункта.

Слабото представяне на Dow се дължеше до голяма степен на поевтиняването на акциите на компании като Apple, Caterpillar и Boeing.

Загуби регистрираха и представителите на сектора на микропроцесорите - Nvidia, Micron и Advanced Micro Devices.

По-рано тази вечер Fox News съобщи, че Белият дом все още планира да наложи митата върху китайския внос на 15 декември, независимо от натиска от страна на Пекин и преговорите за постигане на сделка от първа фаза.

„Харесва ми идеята да изчакам до края на изборите за сделката с Китай, но те искат да я подпишем сега и ще видим дали тази сделка ще се осъществи“, заяви Тръмп пред журналисти.

Запитан дали има краен срок за сделката, той добави: „Нямам срок, няма… По някакъв начин смятам, че е по-добре да изчакате до изборите, ако искате да знаете истината“.

Вашингтон и Пекин периодично си налагат взаимно мита върху стоки на стойност милиарди долари от началото на 2018 г. насам. Тези действия се отразиха негативно върху финансовите пазари и влошават настроенията на бизнеса и потребителите. Следващият кръг от мита е планиран да влезе в сила на 15 декември, ако двете страни не успеят да постигнат сделка до тогава.

По-рано днес стана ясно, че САЩ планират да наложат мита върху вноса на френски продукти на стойност 2.4 млрд. долара заради въведения данък за дигиталните компании в европейската страна. Мерките се отразиха негативно на големи американски компании като Google, Facebook, Apple и Amazon.

“Френският дигитален данък дискриминира американските компании“, се посочва в официална позиция на Търговското представителство на САЩ.

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтайзър обясни, че агенцията обмисля дали да започне разследване за сходен дигитален данък в Австрия, Италия и Турция.

Ходът се случва няколко часа, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви налагането на мита върху вноса на стомана и алуминий от Аржентина и Бразилия.

Книжата на Caterpillar и Intel поевтиняха с по 2,5 на сто, докато тези на Apple изтриха 2,4% от стойността си. Подиндексът VanEck Vectors Semiconductor ETF, който следи търговията с книжа на производителите на чипове, се понижи с 2%.

На облигационните пазари доходността по 10-годиншите и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 1,717% и 2,168%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкуренти валути, се понижи с 0,13 на сто до 97,73 пункта. Еврото се търгуваше при ръст в стойността си от 0,03% при 1,108 долара за евро.

На фючърсните пазари цената на петролния бенчмарк Брент поевтиня с 5 цента до 60,87 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate поскъпнаха с 14 цента до 56,10 долара за барел.

Цената на златото отчете ръст от 1,1% до 1484,4 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:56 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още