fallback

Негативните данни за промишлеността тласкат щатските индекси надолу*

Коментарите на президента Доналд Тръмп внасят допълнителен смут сред инвеститорите

17:41 | 02.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Архив на Ройтерс

Индексите на Нюйоркската фондова борса стартират първия търговски ден на декември на червена територия, след като индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността в САЩ отчете по-ниско ниво от очакваното, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 142 пункта, или с 0,51%, до ниво от 27920,39 пункта.

Широкият измерител S&P 500  отчита понижение от 20 пункта, или 0,66%, до ниво от 3120,53 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite регистрира спад от 1,07%, или 92 пункта, до 8572,11 пункта.

През ноември борсовите индекси на Wall Street отчетоха рекордни повишения, подсилвани от оптимизма около евентуалното постигане на междинна сделка между САЩ и Китай, която да сложи край на продължителния търговски спор. Индексът S&P 500 се повиши с 3,4%, докато Dow напредна с 3,7%. Измерителят Nasdaq от своя страна отчете ръст от 4,5%.

В неделя обаче китайските държавни медии съобщиха, че Пекин настоява за отмяна на наложените американски мита, за да бъде постигната търговската сделка от първа фаза. За момента няма ясна информация кога двете страни ще подпишат споразумение, а миналата седмица напрежението между Вашингтон и Пекин пак нарасна, след като президентът Доналд Тръмп подписа законодателство в подкрепа на протестиращите в Хонконг, поради което беше обвинен в „зли намерения“ от Пекин.

Тръмп също така заяви в понеделник, че ще възстанови митата върху вноса на метали от Бразилия и Аржентина. „Бразилия и Аржентина извършват масирана девалвация на валутите си, което не е добре за нашите фермери. Следователно, незабавно ще възстановя митата върху стоманата и алуминия, които се доставят в САЩ от тези страни", написа той в Twitter.

От друга страна, по данни на Института за управление на доставките в САЩ, индексът на мениджърите по поръчките PMI, засягащ промишлеността, се позиционира на ниво от 48,1 пункта през ноември. Нивото на показателя се е понижило в сравнение с отчетените през октомври 48,3 пункта и е много далеч от очакванията на анализаторите за ръст до 49,2 пункта. Така показателя остава под линията от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа отчита ръст съответно до 1,831% и 2,276%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 97,99 пункта.

Еврото се разменя с ръст от 0,44% на ниво от 1,1062 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 99 цента до 61,48 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчитат повишение от долар и 4 цента до ниво от 56,21 долара за барел.

Цената на златото бележи спад от 0,31% до ниво от 1468,10 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:34 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още