fallback

Нюйоркската борса затвори с понижения след новата атака на Вашингтон срещу Пекин

Акциите на китайския технологичен гигант Alibaba Group, които се търгуват на американската борса, поевтиняха с 5,15%, а тези на Baidu - с 3,67 на сто

23:25 | 27.09.19 г. 2
Автор - снимка
Създател

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq приключиха сесията на червена територия, след като часове преди последния звънец американските медии съобщиха, че Белият дом планира да блокира всички американски инвестиции за Китай.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average успя да се възстанови частично от по-ранната загуба, като изтри 79,11 пункта, или 0,29%, от стойността си, приключвайки последната сесия от седмицата на равнище от 26 812,01 пункта, съобщава CNBC. 

Широкият измерител S&P 500 се понижи с 0,57% до 2960,79 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite регистрира най-сериозен спад, разделяйки се с 92,47 пункта, или 1,15%, до ниво то 7938,19 пункта.

Часове преди края на сесията Bloomberg съобщи, че представители на администрацията на президента Доналд Тръмп обмислят начини за премахване от американските фондови борси на китайските компании, които са листнати на тях, както и ограничаване на инвестициите на американски държавни пенсионни фондове на китайския пазар.

Точните механизми за изтриване на компаниите тепърва ще бъдат разработени и всеки план подлежи на одобрение от президента Доналд Тръмп, който е дал зелена светлина на дискусията, предаде Bloomberg, позовавайки се на човек, близък до обсъжданията.

Акциите на китайския технологичен гигант Alibaba Group, които се търгуват на американската борса, поевтиняха с 5,15% след новината, като спад отчетоха още Baidu (-3,67%) и JD.com Inc (-5,95%).

сащ

Новината за планираното изхвърляне на китайските компании от Нюйоркската борса се появява, малко след като Вашингтон и Пекин възобновиха търговските преговорите. Очаква се разговорите да продължат на 10 октомври във Вашингтон.

В същото време продължават и политическите сътресения в Белия дом. Ройтерс предаде, че над 300 бивши служители, включително високопоставени, от федерални агенции за външната политика и от службите за сигурност на САЩ изразиха подкрепа за разследването в Конгреса за евентуалното започване на процедура по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп.

В тяхно изявление се подчертава, че те са служили при правителства и на двете партии - Републиканската и Демократическата. Подписалите се декларират, че не искат да подхождат с предубеждение към заключенията на Конгреса от разследването, предизвикано от изтекла информация, че Тръмп е оказал натиск върху президента на Украйна да бъде разследван синът на политическия му противник Джо Байдън. Те отбелязват, че ако комисия на Конгреса установи, че Тръмп е използвал "авторитета и ресурса на високия си пост", за да покани чужда страна да се намеси в демократичния процес в САЩ, то това би било "безскрупулна злоупотреба с власт".

Investor припомня, че във вторник председателят на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси обяви започването на процедура по разследване за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 1,68% и 2,124%.

При валутната търговия доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се понижи с 0,03% до 99,10 пункта.

На фючърсните пазари цената на петролния бенчмарк Брент се понижи с 93 цента до 61,81 долара за барел, докато тази на американския лек суров петрол West Texas Intermediate записа спад от 65 цента до 55,76 долара за барел.

Златото от своя страна отново поевтиня, този път с 0,6% до стойност в размер на 1506,01 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:23 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още