fallback

Wall Street пренебрегна възможността за импийчмънт

Надеждата за скорошно решение на търговската война и добри финансови отчети компенсираха политическите опасения

23:09 | 25.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Спекулациите за предсрочно уреждане на китайско-американския търговски спор насърчиха фондовите борси в Ню Йорк в сряда. Един ден след жестоката си критика към китайската търговска политика американският президент Доналд Тръмп изрази надежди за ранно споразумение с ръководството на Пекин. „Те наистина искат да сключат сделка", каза Тръмп. „Това може да се случи по-скоро, отколкото си мислите“.

САЩ и Китай спорят за търговските си отношения в продължение на месеци и взаимно си налагат мита. Това натоварва икономиката в световен мащаб и кара финансовите пазари да са сдържани. А във вторник в речта си пред ООН Тръмп не само разкритикува търговските практики на Китай, но също така подчерта, че няма да приеме „лоша сделка“ в рамките на преговорите с Народната република.

По-добри финансови резултати също попречиха на продължаващата политическа несигурност около евентуалния импийчмент на президента на САЩ Доналд Тръмп да вземе привес. Обвинението е злоупотреба с длъжност. Още във вторник дискусията за възможен импийчмънт обремени силно Wall Street, след като във вторник председателят на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси обяви започването на процедура по разследване за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average, който следи търговията с книжа на 30-те най-големи американски публични компании, напредна със 168 пункта, или с 0,6%, до 26,994 пункта.

Широкият измерител S&P 500 нарасна с 0,6% до 2985 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записва ръст от 87 пункта (1,1%) до 8 083 пункта.

Основна тема във фокуса на инвеститорите е разследването, което Нанси Пелоси обяви, че Камарата на представителите започва срещу Доналд Тръмп. След месеци на призиви от страна на демократите да започне процедурата Пелоси взе решение за предприемане на безпрецедентната за тази администрация мярка.

До развитието се стигна, след като стана ясно, че Тръмп е оказвал натиск върху украинското правителство за разследване срещу един от водещите номинации за кандидат-президент на Демократическата партия и бивш вицепрезидент Джо Байдън.

Nike увеличи изненадващо печалбата и продажбите през последното фискално тримесечие. След оповестяването на резултатите анализаторите един след друг започнаха да повишават ценовите си цели. Акциите скочиха до рекордно високи стойности и отчетоха плюс от 4,16%, повеждайки Dow.

„Nike пулверизира всички прогнози на анализаторите“, написаха авторите на Bernecker. Със скока над 90 долара за акция всичко е възможно, казват те. Прави впечатление, че продажбите в Китай са се увеличили значително. Това е доказателство за силата на китайското потребление, твърдят авторите. Nike избяга пред конкуренцията, твърди и анализаторът Пол Трусел от Deutsche Bank. Първото бизнес тримесечие е изключително, казва той.

Освен това инвеститорите следят и тютюневата индустрия, след голямото обединение на производителя на Marlboro Philip Morris и Altria не се осъществи. По време на преговорите за сливане не е постигнато споразумение, поясняват от Altria. Инвеститорите на Philip Morris с облекчение станаха свидетели на ръст на акциите от малко над 5 процента. Акциите на Altria пък поевтиняха с 0,42%. В края на август и двете компании потвърдиха за преговорите за сливане чрез размяна на акции.

В дъното на Nasdaq 100 се приземиха акциите на Broadcom – със спад от 2,32 процента. Производителят на чипове обяви, че ще предприеме дългово финансиране чрез нова емисия на конвертируеми облигации.

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent none repeat scroll 0% 0%; } На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държани ценни книжа се покачва съответно до 1,663% и 2,115%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, регистрира ръст от 0,52% до 98,85 пункта.

Еврото се търгува с понижение от 0,45% спрямо долара при 1,0966 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк сорт Брент се понижава с 1,03 долара до 62,07 долара за барел. От своя страна фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate поевтиняват с 80 цента до 56,49 долара за барел.

Цената на златото също записва спад от 0,2% до 1537 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:40 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още