fallback

Само Dow отсрами Wall Street

Макар и шансовете за цялостна сделка да са малки, хората се надяват някакво споразумение да спре ескалацията на търговската война, коментира експерт

23:30 | 23.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Продължаващият търговски спор между САЩ и Китай накара инвеститорите да са предпазливи и в началото на седмицата. Настроението на купувачите продължава да е помрачено от изненадващото прекратяване на посещението в САЩ на китайската делегация от петък – макар че и двете страни заявиха след това, че разговорите са били "продуктивни" и "конструктивни".

„Макар и шансовете за цялостна сделка да са малки, хората се надяват някакво споразумение да спре ескалацията на търговската война", казва Скот Браун, главен икономист във фирмата за финансови услуги Raymond James, цитиран от Ройтерс.

За сдържаността допринесоха и от последните икономически данни. Според тях заетостта при доставчиците на услуги в САЩ пада за първи път от девет години и половина.

Все пак индексът на сините чипове Dow Jones се повиши леко с 0,06 на сто до 26 949,99, пункта, докато широкият S&P 500 спадна с по-малко от пункт до 2991 пункта, тъй като инвеститорите разпродаваха акции на компании от здравния сектор и комуникациите и купуваха акции от сектори, считани за убежища, включително на потребителски стоки, недвижими имоти и комунални услуги.

Междувременно технологичният Nasdaq Composite Index загуби 5 пункта, или по-малко от 0,1%, до 8 112 пункта.

В понеделник Wall Street бе свидетел на спадове, след като данни от еврозоната и най-вече за производството на Германия, показаха слабост, задълбочавайки опасенията за забавяне на икономиката в световен мащаб, което в крайна сметка би могло да удари САЩ.

PMI индексът в еврозоната падна до 83-месечен минимум от 45,6 пункта през септември, спрямо 47 пункта през август. Анкетирани от FactSet икономисти прогнозираха 47,3 пункта - цифра под 50 показва, че активността се свива. Междувременно PMI индексът в Германия падна до най-слабото ниво от около десетилетие.

На Wall Street акциите на Apple поскъпнаха с 0,45 процента. Властите на САЩ одобриха десет от петнадесет заявени изключения за митата за компютърни части. Вследствие на това Apple ще монтира новия си високопроизводителен компютър Mac Pro в Тексас.

Преди това в медийни публикации се твърдеше, че Apple иска да сглобява Mac Pro в Азия - като повечето му устройства. Акциите на производителя на компоненти за Apple Micron Technology поскъпнаха с 1,9 процента.

Книжата на Boeing отслабнаха с около 0,3 процента. Според вътрешна информация органите на ЕС в областта на конкуренцията искат да направят задълбочена проверка на планираното милиардно поглъщане на част от бразилския конкурент Embraer от страна на Boeing.

Инвестиционната банка Goldman Sachs сви препоръките си за алуминиевия производител Alcoa, вследствие на което акциите му се обезценили с 0,6 на сто. На дъното на Dow се озоваха книжата на веригата дрогерии Walgreens Boots Alliance със спад от около 2 на сто. На другия полюс бе Nike с ръст от 1 на сто.

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent none repeat scroll 0% 0%; }a:link { color: rgb(0, 0, 128); text-decoration: underline; }

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent none repeat scroll 0% 0%; }a:link { color: rgb(0, 0, 128); text-decoration: underline; }

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:21 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още