fallback

Инвестиционният риск на име Доналд Тръмп

Има поне три големи причини Wall Street да следи със затаен дъх случващото се в Белия дом

15:26 | 04.08.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Вероятно беше само въпрос на време, а в петък най-накрая това време дойде: водещият германски борсов индекс Dax се подхлъзна под границата от 12 000 пункта. За първи път от около два месеца индексът не успя да задържи това кръгло число, което, както всички кръгли нива на индекса, често се нарича „психологически важно“.

Това наистина беше само въпрос на време, защото напоследък на фондовия пазар става все по-неспокойно. След като икономическите притеснения и напрежението в световната политика вече доведоха до големи спадове на фондовите борси през втората половина на миналата година, сега тя отново се завръща - голямата несигурност сред инвеститорите: до каква степен ще изстине икономиката всъщност? Как компаниите ще се справят с това, как се развиват продажбите и печалбите им? Какво следва в търговския спор между САЩ и Китай? Какво ще стане с Brexit, с човек като Борис Джонсън в кабинета на Даунинг Стрийт? 

Тези и различни други въпроси в момента правят инвеститорите по-нервни от преди. А нервните инвеститори са склонни да избягват възможно най-много рисковете - тоест да продават акции.

Въпреки че инвестиционните експерти съветват вече създадения борсов портфейл да не се пипа твърде често, тоест -  в зависимост от ситуацията при новините да не купувате едната акция, а да продавате другата, а вместо това е препоръчително да изчакате търпеливо възходите и паденията на пазарите. По този начин, твърдят експертите, в дългосрочен план се постига най-добрата възвръщаемост при акциите, не на последно място и защото трансакционните разходи се поддържат на ниско ниво.

Въпреки това настоящата склонност към разпродажби, която се отразява на падащите цени, е разбираема. Всъщност има някои признаци, че през следващите месеци на фондовия пазар ще бъде особено неприятно. От една страна, признаците за икономическо забавяне не могат да бъдат отречени. Това рано или късно ще се отрази на корпоративните печалби (някои фирми вече усещат това). Отстъпка от цената на акцията изглежда фундаментално оправдана в такива случаи.

От друга страна е предвидимо, че в близко бъдеще ще има и много висока волатилност от страна на икономическата политика. Фокусът е върху един човек, а именно - Доналд Тръмп, президент на Съединените американски щати. От месеци насам Тръмп предизвиква безпокойство на фондовата борса, особено в ролята си на главен герой в търговския спор на САЩ с Китай. Това едва ли ще се промени в бъдеще, напротив: поглед отблизо разкрива, че Тръмп може да се превърне в трикратен рисков фактор за фондовия пазар през следващите месеци, като и трите теми са тясно свързани:

1. Американско-китайският търговски конфликт

Търговският конфликт между САЩ и Китай далеч не е приключил - напротив: Едва през тази седмица Тръмп обяви нови наказателни мита за китайски продукти на стойност 300 милиарда долара, които все още не са засегнати от тарифните надбавки. Отговорът от Китай не закъсня дълго и фондовата борса реагира за пореден път със спадове.

Неотдавнашните търговски преговори между американски и китайски служители също не дават основание за увереност: Срещата, която се проведе само преди няколко дни, продължи едва половин ден и бе съобщено, че е приключила неуспешно повече от половин час преди планирания край. Опасенията, че търговският конфликт ще приковава вниманието на фондовата борса за известно време, изглежда не са отминали.

2. Лихвена политика на САЩ

В момента борсовите участници следят паричната политика на централните банки с особено внимание. Охлаждащата икономика накара много централни банки да отпуснат юздите, например, като позволят повече ликвидност да се влива във финансовите пазари и реалната икономика, като понижават лихвите си. Същото се отнася и за Федералния резерв на САЩ, който намали лихвите за първи път от десет години през тази седмица, и за Европейската централна банка, която вече обяви подобен ход.

По принцип подобно намаляване на лихвите се приветства от инвеститорите, защото евтините пари винаги са добре дошли на фондовия пазар. Въпреки това, когато председателят на Фед Джером Пауъл коментира хода на банката през тази седмица, той спонтанно предизвика понижения на цените на акциите. Причината: Пауъл посочи, че това не е прелюдия към по-дълъг цикъл на намаляване на лихвите, на който борсовите участници се надяваха. Според него банката може да се задоволи  една или най-много още една стъпка при лихвените проценти.

А какво общо има това с Тръмп? От една страна, търговският конфликт, който американският президент стартира и който продължава да възпламенява със заплахи като от тази седмица, според Пауъл е един от основните рискове за американската икономика и една от основните причини за понижаване на лихвените проценти. И второ, Тръмп отдавна е в конфликт с Федералния резерв на САЩ, тъй като той не намалява лихвите достатъчно бързо според него.

И сякаш това не е достатъчно: някои играчи на Wall Street дори подозират връзка между заплахите на Тръмп за наказателните мита през тази седмица и лихвения процент на Фед. Финансовата информационна служба Bloomberg съобщава, че борсовите посредници смятат, че Тръмп е публикувал заплахата за мита срещу Китай, за да окаже косвено натиск върху председателя на Фед Пауъл и колегите му. Преценката изглежда правдоподобна: Тръмп не мисли, че намаляването на лихвените проценти е достатъчно бързо, а Пауъл нарече търговския спор с Китай риск за американската икономика. И така, какво може да бъде по-подходящо за Тръмп, от това да повлияе върху лихвената политика на Фед чрез затягане на реториката за търговския конфликт?

3. Изборите в САЩ

Всеки, който се надява, че в крайна сметка в Белия дом ще настъпи мир, вероятно греши. Причината е очевидна: догодина отново ще има избори за президент на САЩ, а предизборната кампания вече е в разгара си.

За Доналд Тръмп това може би е още една причина да се самомаркира като силния човек възможно най-често през следващите месеци, било то със заплахи срещу Китай или Европейския съюз в търговския спор, било то с намеса в паричната политика на Фед или с други изненади, които Тръмп предпочита да оповестява чрез услугата за кратки съобщения Twitter.

Ожесточеният словесен огън, който борсовите участници трябва да очакват от американския президент по време на предизборната кампания, може да не е най-лошото нещо. Друг сценарий може да представлява много по-голяма заплаха: Тръмп може да загуби предстоящите избори в САЩ.

Понастоящем вероятно е безсмислено да се мисли за перспективите на все още многобройните кандидати за президент, включително и на действащия. Тръмп може да спечели или загуби изборите, и двете опции изглеждат еднакво възможни в момента.

От гледна точка на фондовия пазар обаче, последното вероятно би било много по-неприятното събитие. Самият Тръмп многократно разпространява твърдението, че ако вече не е президент, това би довело до срив на фондовата борса. И в това твърдение вероятно се крие голяма доза от типичната за него самоувереност. По същество обаче изявлението може да съдържа много истина.

Инвестиционният стратег Марк Мобиус, от десетилетия лице на инвестиционната компания Franklin Templeton, нарече евентуалното заминаване на Тръмп от Белия дом един от най-големите рискове за фондовия пазар. Голяма част от ръстовете през последните години се дължат на Тръмп, смята Мобиус, който вероятно намеква за данъчната реформа на президента на САЩ, и за цялостната му бизнес политика. Ако Тръмп загуби изборите, пазарът ще се срине, смята специалистът.

Отново става дума за риск, който е пряко свързан с американския президент. Инвеститорите обаче имат поне гратисен период: изборите в САЩ ще се проведат през ноември 2020 г. По материали на Manager Magazin

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:55 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още