fallback

Dow се насочва към най-слабата седмица от началото на годината*

Последната ескалация в търговския спор между САЩ и Китай продължи да тежи на Wall Street

18:13 | 02.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Последната ескалация в търговския спор между САЩ и Китай продължи да тежи на Wall Street и в петък. Иначе следеният под лупа месечен пазар на труда в САЩ остана почти в сянката на прожекторите заради разочарованието от паричната политика на САЩ и туитовете на президента Доналд Тръмп. И други икономически данни също оказаха слабо влияние върху цените на акциите. 

Час след старта на търговията Dow Jones Industrial губи 0,83 процента до 26 361,45 пункта. Предвид вече значителното свиване на цените през последните два дни водещият американски индекс се насочва към седмичен спад от над три процента – това би било най-лошото седмично представяне за тази година. За останалите американски индекси нещата също не изглеждат добре: S&P 500 падна с 0,97 процента до 2924,97 пункта, а технологичният Nasdaq 100 загуби 1,49 процента до 7684,94 пункта.

Търговският дефицит на САЩ леко се е понижил през юни на фона на намаляването на вноса и износа. Търговският дефицит е намалял с 0,3 на сто до 55,2 млрд. долара, съобщи министерството на търговията. Данните за май са преразгледани леко надолу и сочат дефицит от 55,3 млрд. д. спрямо обявените по-рано 55,5 млрд. долара.

Работодателите в САЩ са забавили темпа на наемане на служители през юли и са създали 164 000 работни места, което все пак е стабилно равнище. Безработицата е останала на ниво 3,7 на сто за втори пореден месец, съобщи министерството на труда. Средното почасово възнаграждение се е повишило с 3,2 на сто миналия месец на годишна основа след повишението с 3 на сто през юни.

Начело на низходящата тенденция на борсата са котировките на технологичните компании, които са особено уязвими от търговското напрежение. Петролът поскъпна, след като вчера отбеляза най-големия ценови срив от над четири години. Това тласна нагоре акциите на енергийните концерни. Книжата на Chevron поскъпнаха с 1 на сто. 

*Актуално към 17,40 часа
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:37 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още