fallback

Тиутът на Тръмп неутрализира надеждите от решението на Фед

До момента над 52% от компаниите в S&P 500 са представили корпоративни отчети за второто тримесечие, а 75 на сто от тях бият очакванията

23:10 | 30.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските фондови пазари приключиха сесиите си във вторник със спадове, предизвикани от атака в Twitter от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп срещу Китай, което прави едно ранно уреждане на търговския спор между двете страни отново малко вероятно.

В следствие на това основните индекси в САЩ започнаха да се търгуват на Wall Street със спадове: Dow Jones сдаде първоначално 150 пункта или 0,5 процента, по-широкият S&P 500 загуби 0,4 процента, а технологичният индекс Nasdaq се понижи първоначално с 0,4 процента. В хода на сесията част от спадовете бяха компенсирани.

В крайна сметка Dow Jones Industrial Average загуби 0,1%, или 22 пункта, до 27 199 пункта, докато за S&P 500 спадът е с 0,26%, почти 8 пункта, до 3 013 пункта. За Nasdaq понижението е с 20 пункта, или 0,24%, до 8 273 пункта. 

Тръмп предупреди Китай, че играе за време предвид предстоящите избори за президент в САЩ в края на 2020 г. При преизбиране през ноември следващата година Народната република ще трябва да бъде подготвена за споразумение, което да бъде още по-строго, заплаши Тръмп във вторник и добави: „Или изобщо няма да има споразумение“.

Тръмп отправя критиките в момент, когато делегация начело с финансовия министър Стивън Манучин и търговския представител Робърт Лайтхайзър е в Шанхай, за да се срещне с китайските си колеги. Макар че американски официални представители охладиха очакванията за голяма сделка тази седмица, има надежда, че поне може да бъде постигнат напредък в битката с реципрочните мита, която започна преди около година и половина.

В туитовете си Тръмп изрази скептицизъм и заяви, че не може да се има доверие на Китай. Той допълни, че азиатската страна може да чака резултатите от изборите догодина с надеждата, че ще надделее някой като „заспалия Джо“ - прякора, с който нарича бившия вицепрезидент Джо Байдън.

Въпреки твърденията на Тръмп Китай настоява, че купува американски земеделски стоки.

От друга страна трейдърите са насочили своя фокус и към предстоящото двудневно заседание на Федералния резерв на САЩ, като се очаква централните банкери да свият основните лихви с 25 базисни пункта. Именно тези очаквания са причината пониженията на Wall Street да са в граници. 

През деня имаше и макро новини от страната. Разходите на потребителите и цените в САЩ са се повишили умерено през юни - признак за по-бавен икономически растеж и инфлация, който може да накара Федералния резерв да понижи лихвените проценти в сряда за първи път от десет години. Министерството на търговията съобщи, че разходите на потребителите, които съставляват над две трети от американската икономика, са се повишили с 0,3%, като поскъпването на услугите и по-високите разходи за други стоки компенсират спада при покупките на моторни превозни средства.

Данните за май бяха ревизирани към повишение до 0,5% вместо обявения преди това ръст от 0,4%. Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха, че разходите на потребителите са се повишили с 0,3% миналия месец.

Силните потребителски разходи са смекчили удара за БВП заради слабия износ и инвестиции на бизнеса и по-бавното натрупване на запаси. Миналата седмица стана ясно, че американската икономика е нараснала с 2,1% през миналото тримесечие, което е под равнището от 3,1% през първите три месеца на годината.

Цените на потребителските стоки, измерени чрез индекса на личните потребителски разходи (PCE), са се повишили с 0,1% през юни на фона на поевтиняването на хранителните стоки и енергията. Индексът нарасна с 0,1% и през май. През 12-те месеца до юни той е отбелязал повишение от 1,4% след сходен скок през май.

Книжата на фармацевтичната компания Merck поскъпнаха с почти 1%, след като дружеството представи своя тримесечен отчет, като успя да надмине очакванията на анализаторите с ръст на своята печалба от 56%.

Основна причина за това са силните продажби на лекарството за лечение на рак Keytruda, което в разглеждания период регистрира продажби в размер на 2,63 млрд. долара.

В същото време акциите на Procter & Gamble поскъпнаха с 3,8% до 120,41 долара за акция. Приходите и печалбата на дружеството за тримесечието надминаха очакванията на Wall Street, насърчени от увеличението на цените и силното търсене на разкрасителни продукти като SK-II и Olay. Производителят на пелените Pampers отчете нетна загуба от 5,24 млрд. долара, или 2,12 долара на акция, за тримесечието, завършило на 30 юни, предимно заради счетоводни корекции, свързани с дейността на бизнеса Gillette Shave Care. За сравнение година по-рано фирмата отчете нетна печалба от 1,89 млрд. долара, или 72 цента на акция.

Модната марка Ralph Lauren надмина очакванията за приходите и печалбата си през второто тримесечие, тъй като бизнесът й в Северна Америка се е възползвал от маркетинговата стратегия в социалните мрежи и от пускането на нови колекции от емблематичните ѝ мъжки ризи Polo. Книжата на базираната в Ню Йорк компания поскъпнаха с близо 6% преди началото на борсовата търговия, като ръстът се прибавя към повишението от 8% от началото на годината.

Beyond Meat утрои приходите си продажби и повиши прогнозите си. Независимо от това акциите на производителя на веган бургери се сринаха с повече от 17 процента. По-късно спадът бе почти неутрализиран до 3,81 на сто при цена от 107,13 долара за ценна книга. Три месеца след IPO-то си компанията изненадващо обяви листването на 3,25 милиона акции, цената на които се е увеличила почти девет пъти през този период.

До момента повече от 52% от компаниите на S&P 500 вече са представили своите корпоративни отчети за второто тримесечие, като 75 на сто от тях са надминали очакванията на пазарните експерти.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните облигации се покачва до 2,063%, а тази по 30-годишните американски държавни ценни книжа остава без промяна.

При валутната търговия доларовият индекс отчита ръст от 0,14 на сто до 98,18 пункта.

Стойността на еврото се понижава спрямо щатската валута с 0,04% като се търгува при 1,114 долара за евро.

На фючърсните пазари цената на международния бенчмарк Брент се покачва с 35 цента до 64,04 долара за барел, докато тази на американския лек суров петрол WTI отчита ръст от 25 цента до 57,12 долара за барел.

Златото от друга страна поскъпва с 0,49% до 1427,3 долара за тройунция.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:41 | 08.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още