fallback

Силните тримесечни отчети тласкат повечето щатски индекси нагоре*

Книжата на Alphabet поскъпват с 11% след добрия корпоративен отчет за второто тримесечие

18:21 | 26.07.19 г.
Автор - снимка
Създател

Голяма част от основните индекси на борсата в Ню Йорк стартират последната сесия от седмицата на зелена територия на фона на добрите тримесечни отчети на Alphabet и Intel, както и заради икономическия растеж на САЩ, който се забавя през второто тримесечие с по-малко от очакваното, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,02% до 27 134,56 пункта.

Широкият измерител S&P 500 напредва с 0,78 на сто до 8302,78 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отчита ръст от 12,57 пункта, или 0,42%, до 3016,24 пункта. 

Книжата на технологичния гигант Alphabet, компанията-майка на Google, поскъпват с 11%, след като дружеството представи приходи за второто тримесечие, които успяха да надминат пазарните очаквания на Wall Street, отдалечавайки се от притесненията, свързани със забавянето на растежа.

Компанията също обяви план за обратно изкупуване на акции клас „C“ в размер на 25 млрд. долара, нейното най-голямо изкупуване досега. Облачният бизнес на Alphabet също нараства сериозно.

През второто тримесечие нетната печалба на Alphabet достига 9,95 млрд. долара, или 14,21 долара за акция. Това е повече от регистрираните година по-рано 8,27 млрд. долара нетна печалба, или 11,75 долара за акция.

В същото време акциите на Intel поскъпват с 0,8 на сто, след като дружеството също успя да надмине очакванията на анализаторите относно приходите и печалбата.

Цената на книжата на Apple се покачва с 0,61 на сто. Технологичната компания обяви, че купува подразделението на Intel Corp. за производство на мобилни модеми, с което привлича към компанията ключови кадри и патенти. Това ще позволи на технологичния гигант да разработва още по-бързо компоненти за свързване на своите мобилни устройства с интернет.

Сделката е оценена на 1 млрд. долара, съобщиха двете компании в съвместно изявление.

Акциите на Twitter поскъпват с над 9% отново заради стабилния отчет, представен от компанията, стояща зад една от най-популярните социални платформи.

Основна тема във фокуса на инвеститорите са американските икономически данни. Икономическият растеж в САЩ се забавя през второто тримесечие по-малко от очакваното, тъй като потребителските разходи изпреварват прогнозите. В същото време по-слабите бизнес инвестиции и по-скромният износ подчертават рисковете, които биха мотивирали Федералният резерв да понижи лихвите през следващата седмица.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ нараства на годишна база с 2,1% според данните на Министерство на търговията от петък. Това надминава прогнозите за по-скромен растеж с 1,8%. През първото тримесечие беше отчетен ръст на БВП с 3,1%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава съответно до 2,072% и 2,593%.

При валутната търговия доларовият индекс отчита ръст от 0,2% до 98,01 пункта.

Стойността на еврото се понижава спрямо щатската валута с 0,21%, като то се търгува срещу 1,1122 долара за евро.

На петролните пазари цената на сорт Брент се покачва с 23 цента до 63,62 долара за барел, а на американския West Texas Intermediate отчита ръст от 25 цента до 56,27 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,6% до 1423,3 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:06 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още