fallback

Щатските индекси отчитат лек ръст след коментара на Пауъл относно инфлацията*

Добрите новини около търговските преговори между Пекин и Вашингтон вдъхват надежда на инвеститорите

17:42 | 02.05.19 г.

Основните щатски борсови индекси започват днешната сесия на зелена територия на фона на коментара на гуверньора на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл относно нивото на инфлацията, съобщава CNBC. 

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 0,04% към стойността си, като достига ниво от 26 441,59 пункта.

Широкият измерител S&P 500 напредва с 0,18 на сто до 2928,98 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отчита най-сериозен ръст от 0,41% до 8082,67 пункта.

Книжата на Alphabet и Microsoft поевтиняват съответно с 0,44% и 0,59 на сто. Тези на Facebook поскъпват от своя страна с 0,41%.

Поглеждайки към банковия сектор, книжата на JPMorgan и Bank of America поскъпват съответно с 0,34% и 0,68 на сто, докато акциите на Wells Fargo и Citigroup прибавят към стойността си съответно 0,04% и 0,44 на сто.

Късно снощи Комитетът по парична политика към централната банка на САЩ остави основния лихвен процент без промяна, като сигнализира, че през следващите месеци няма вероятност за увеличаване на лихвите.

Федералният резерв остави лихвения си процент, който се отнася за потребителските и бизнес кредитите, на равнище от 2,25 - 2,5%.

Пауъл отдаде по-ниската инфлация на временни фактори. Спадът на акциите от миналата година доведе до по-ниски такси за управление на фондове, по-евтиното гориво задържа цените в авиацията, а новите статистически методи понижиха цените на облеклото.

Според гуверньора на Централната банка на САЩ понижението на основните лихви не е поставено на дневен ред.

От друга страна Ройтерс съобщи в сряда, че САЩ и Китай са близо до търговско споразумение, което може да премахне част от наложените американски мита върху вноса на китайски стоки на стойност 250 млрд. долара.

По думите на финансовия министър на САЩ Стивън Манучин двете страни са провели „продуктивни“ разговори в Пекин.

Манучин, заедно с американския търговски представител Робърт Лайтайзър, разговаря с китайския вицепремиер Лу Хъ, като темата е била именно търговската война между Пекин и Вашингтон.

Евентуалната сделка ще включва незабавно премахване на 10-процентните мита върху част от китайските стоки на стойност 200 млрд. долара и постепенно премахване на налозите върху останалите продукти.

сащ

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценните книжа се покачва минимално до 2,522%, докато тази по 30-годишните облигации остава без промяна.

При търговията с валути доларовият индекс прибавя 0,09% към стойността си, като достига ниво от 97,78 пункта.

Еврото се търгува с понижението от 0,12% при 1,1181 долара за евро.

Паундът се разменя при 1,3022 долара за паунд.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 1,41 долара до 70,77 долара за барел, докато тази на американския West Texas Intermediate изтрива 1,56 долара от стойността си, достигайки ниво от 62,04 долара за барел.

Петролните пазари остават съществено затегнати заради изтичането на гратисния период на основните купувачи на ирански петрол, които от утре ще подлежат на американски санкции, ако продължат да търгуват с Техеран.

Цената на златото също се понижава с 0,9 на сто до 1272,70 долара за тройунция.

*Материалът е актуален към 17,30 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:57 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още