fallback

Dow отчита ръст от над 240 пункта на фона на отчетите на Apple и Boeing*

Технологичните компании стартират с ръст в цената на своите акции, докато инвеститорите са насочили своето внимание към срещата на Фед и търговските разговори

17:58 | 30.01.19 г.

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса стартират с повишения, стимулирани от отчетите за тримесечието, които представиха Apple и Boeing, съобщава CNBC. 

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 241 пункта към стойността си, като достига ниво от 24 821,80 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се покачва с 0,38% до 2650,01 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite отчита ръст от 0,58% до 7069,17 пункта.

Акциите на американския производител на авиационна, космическа и военна техника Boeing поскъпват с 6,2 на сто, след като компанията обяви своите корпоративни резултати за четвъртото тримесечие, които надминаха очакванията на анализаторите. Концернът регистрира годишни приходи от над 100 млрд. долара за първи път и представи силна прогноза за настоящата година.

Книжата на технологичния гигант Apple отбелязаха 4,7-процентен ръст в стойността си на фона на отчета за тримесечието, който представи компанията късно снощи.

Apple отчете първото си намаление на приходите и печалбата си за коледно тримесечие от десетилетие насам и предупреди, че забавянето на основния бизнес с iPhone и слабостта в икономиката на Китай ще се прехвърлят и в тази година.

Приходите на компанията са спаднали с 4,5% до 84,31 млрд. долара за трите месеца, приключили на 29 декември, докато печалбата леко е намаляла до 19,97 млрд. долара.

Акциите на AMD също поскъпват с повече от 13 на сто, след като американската технологична компания обяви своя корпоративен отчет. Очаква се след края на сесията да излязат резултатите за тримесечието на Facebook и Microsoft, както и на Qualcomm и Tesla.

сащ

Инвеститорите очакват по-късно днес да приключи и двудневната среща на Федералния резерв на САЩ, като се очаква банкерите да запазят поне за момента лихвените проценти непроменени въпреки прогнозите, че през 2019 г. ще има още две увеличения на основните лихви.

Друга новина във фокуса на инвеститорите е и днешната среща на китайската делегация, водена от вицепремиера Лю Хъ, с американски представители, които ще продължат търговските разговори, започнати от президентите Доналд Тръмп и Си Дзинпин в края на миналата година.

Американският финансов министър Стивън Манучин очаква значителен напредък в рамките на американско-китайските търговски разговори. Той обаче предвижда сложни преговори.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа отчита ръст до 2,726%, докато тази по 30-годишните облигации се покачва до 3,049%.

При валутните пазари доларовият индекс отбелязва ръст от 0,12 на сто до 95,94 пункта.

Еврото и британската лира поевтиняват спрямо щатската валута съответно с 0,11% и 0,02 на сто.

Единната европейска валута се търгува при 1,1416 долара за евро, докато британската лира се разменя за 1,3064 долара.

На петролните пазари цената на сорт Брент се повишава с 1,6 на сто до 62,32 долара за барел, докато тази на американския West Texas Intermediate отчита ръст от 1,8% до 54,26 долара за барел.

Ръстът при петролните цени е предизвикан от опасенията относно дисбаланса при доставките, който може да последва от американските санкции, насочени срещу изпадналата в икономическа и политическа криза Венецуела.

Цената на златото също се покачва с 0,11% до 1310,30 долара за тройунция, достигайки близо 8-месечен връх, в очакване на решенията от срещата на Фед.

* Информацията е актуална към 17:25 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:06 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още