fallback

Слабият бизнес на щатските компании в Китай спря победния ход на Wall Street

Разочароващи данни и перспективи развалят настроението на инвеститорите

23:05 | 28.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След много разочароващите тримесечни данни от производителя на строителната техника Caterpillar и производителя на графични чипове Nvidia на продължилия три дни възход на Wall Street изглежда е сложен край. Поне засега. 

Водещият американски индекс Dow загуби 0,85% до 24 527,68 пункта. Преди това бенчмаркът на сините чипове се повиши с близо 14% от края на декември насам.

По-слабият бизнес в Китай се оказа притеснение за Caterpillar. Голямата корпорация разочарова анализатори и инвеститори с последните тримесечни данни и бизнес перспективите за текущата година. В резултат цената на акциите се срина с над 9% и се озова на дъното на Dow. Особено в бизнеса с превозни средства и оборудване за минната промишленост динамиката на продажбите напоследък значително се е понижила, пояснява анализаторът Ан Дюйнан от JPMorgan.

За книжата на експерта по чиповете Nvidia спадът бе временно дори с повече от 15%. В крайна сметка понижението за деня бе от 13,82 на сто до 138,01 долара за акция.

И тук по-слабият бизнес в Китай се отразява негативно на продажбите през Коледното тримесечие. Обемът на разочарованието е белег за значителен спад в бизнеса с центровете за данни в Китай, казва анализаторът Мич Стивс от RBC.

S&P 500 загуби 0.8% в понеделник, а технологичният Nasdaq 100 се понижи с 1,1%.

Временният компромис в бюджетния спор на САЩ между президента Доналд Тръмп и демократите в Камарата на представителите не създава обаче нова сигурност за инвеститорите, а само удължава несигурността, коментира Томас Алтман, анализатор в QC Partners. В момента всичко това прилича повече на отлагане, отколкото на споразумение, пояснява той. Ето защо, според него, ново „изключване“ на агенциите след по-малко от три седмици не трябва да изненадва никого. 

По-рано през деня стана ясно, че частичното спиране на работата на правителството на САЩ е причинило загуби за 1,6 милиарда долара за Вашингтон и околностите. Много организации, включително държавни ведомства, са били лишени от приходи на стойност десетки хиляди до милиони долари.

Спадащата цена на петрола подкрепи книжата на авиокомпаниите. Така например акциите на American Airlines добавиха 4,1 на сто към стойността си, тези на Delta Airlines - 1,0 на сто, а на JetBlue - 3,5 на сто. Опасенията за по-слаба глобална икономика свиват търсенето на суров петрол, поясняват търговците. За авиокомпаниите това би трябвало да означава по-ниски разходи за керосин.

Специализираният в химикалите за полупроводниковата индустрия концерн Entegris Inc. ще придобие Versum Materials Inc. в сделка за 3,8 млрд. долара. Цената на акциите на купувача нарасна с над 6 на сто, a тези на Versum Materials – с цели 15 на сто. Акционерите на Versum Materials ще получат за една собствена акция по 1,12 книжа на Entegris. Акционерите на Entegris ще държат 52,5 на сто от новата компания, а тези на Versum Materials - 47,5 на сто. Новосъздадената Entegris ще има борсова цена от около 9 млрд. долара.

Американските облигации повишиха леко стойността си в понеделник в края на американската сесия. Ръстовете обаче са в тесни граници. Наблюдателите цитират като причина за умерения интерес към безопасни ценни книжа слабостта на фондовия пазар. Ключови икономически данни за началото на седмицата не са планирани. Въпреки това в течение на седмицата се очаква има голям обем от данни, които ще бъдат публикувани със закъснение заради спирането на дейността на агенциите. 

Основното събитие на седмицата е сесията на Федералния резерв на САЩ. В сряда Фед ще обяви решенията си след двудневната си среща. Очаква се да няма промяна на лихвените проценти и да се обяви пауза за лихвените увеличения. Няколко висши централни банкери, включително председателят на Фед Джером Пауъл и вицепрезидентът на Фед Ричард Кларида вече изказаха мнения по темата.

Двугодишните облигации се повишиха с 1/32 пункта до 99 26/32 пункта. Доходността им е 2,59%. Петгодишните облигации се повишиха с 3/32 пункта до 100 6/32 пункта, като при тях доходността е 2,58%, а водещите десетгодишни облигации нараснаха с 4/32 пункта до 103 8/32 пункта при доходност от 2,74%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:39 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още