fallback

Dow Jones записа пета поредна седмица на ръст

Решението за временно възобновяване на работата на федералното правителство разведри настроението на инвеститорите

23:53 | 25.01.19 г.

Снимка: Ройтерс

Основните американски индекси завършиха седмицата на зелена територия, след като инвеститорите пренебрегнаха разочароващия доклад на Intel и вместо това се съсредоточиха върху решението за временно възобновяване на работата на федералното правителство, предава CNBC.

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че е постигнал сделка с Конгреса за вдигане на парализата на американската администрация. Временното споразумение предвижда финансиране на правителството за три седмици до 15 февруари.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добави 183,96 пункта към стойността си до ниво от 24 737,20 пункта, като регистрира ръст за пета поредна седмица. Широкият измерител S&P 500 се повиши с 0,85% и достигна равнище от 2664,76 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 1,29% до ниво от 7164,86 пункта, а книжата на Starbucks поскъпнаха на фона на силния й отчет.

Основните индекси ограничиха леко ръстовете си, след като Тръмп направи официалното съобщение, тъй като някои трейдъри бяха разочаровани, че не е постигнато по-обхватно споразумение.

Apple, Amazon Alphabet и Facebook поведоха ръстовете, след като инвеститорите си възвърнаха апетита към поемане на рискове заради края на парализата и купуваха акции на любимите си технологични компании. Книжата на Apple поскъпнаха с близо 3%.

Още две теми се прибавиха към положителните настроения в петъчната търговия – паричната политика на Федералния резерв и търговските преговори с Китай.

По-рано Wall Street Journal съобщи, че Федералният резерв е по-близо от очакваното до взимането на решение за това кога да прекрати намаляването на обема от облигации, които притежава по баланса си. Позицията на Фед е от значение за инвеститорите, които наблюдават обхвата на затягането на паричната политика на банката

Финансовият министър Стивън Манучин също хвърли лъч светлина на пазарите, изразявайки увереност в търговските преговори между Вашингтон и Пекин. По думите му и двете страни отбелязват напредък

Въпреки добрите новини разочарование за пазарите се оказа отчетът на Intel за четвъртото тримесечие, който не успя да отговори на очакванията за приходи. Прогнозата на компанията за 2019 г. предвижда ръст на приходите от едва 1%. В същото време производителят на чипове прогнозира печалба за първото тримесечие на новата година от 87 цента на акция – с 14 цента под очакванията на Wall Street.

Книжата на компанията поевтиняха с над 7%, но акциите на другите производители на чипове останаха стабилни.

На обратния полюс бяха книжата на Starbucks, които поскъпват с над 4%, след като компанията отчете високи продажби и стабилен ръст на печалбата в отчета си за първото тримесечие на новата фискална година (октомври-декември).

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа нарасна до съответно 2,755% и 3,06%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, загуби 0,87% от стойността си до ниво от 95,76 пункта. Еврото поскъпна спрямо долара с 0,94% до 1,1412 долара за евро. Паундът прибави 1,04% към стойността си спрямо долара до ниво от 1,3196 долара за паунд.

На стоковите пазари цената на петрола нарасна, тъй като политическите сътресения във Венецуела заплашват да затегнат предлагането на суров петрол, но притесненията от растящите запаси с гориво на САЩ и забавяне на световната икономика натежаха върху настроенията.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха с 61 цента до 61,70 долара за барел. Брентът е загубил 1,6% от стойността си от понеделник и е напът да запише първата си губеща седмица от четири седмици насам.

Американският лек суров петрол WTI завърши петъчната сесия с ръст от 56 цента до 53,69 долара за барел. Цената на WTI се понижи с 0,2% за седмицата, което е първи седмичен спад от четири седмици насам.

Цената на златото се повиши с над 1% и достигна седеммесечен връх, като дори за кратко премина границата от 1300 долара за тройунция. В крайна сметка американските фючърси върху ценния метал прибавиха 18,30 долара към стойността си до 1298,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:50 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още